Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-26 01:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/sjukhus-varnar-for-stolder-av-handsprit-och-munskydd-det-ar-forfarligt/

SVERIGE

Sjukhus varnar för stölder av handsprit och munskydd: ”Det är förfärligt”

Efter larm om stölder av handsprit tvingas flera sjukhus vidta åtgärder. Illustrationsbild.
Efter larm om stölder av handsprit tvingas flera sjukhus vidta åtgärder. Illustrationsbild. Foto: Claudio Bresciani/TT

I en skrivelse till anställda på Akademiska barnsjukhuset i Uppsala varnas de för stölder av handsprit och skyddsutrustning.

Sjukhuset är ett av flera som under coronapandemin vidtar åtgärder för att förhindra stölder.

– Det är förfärligt i dessa tider, för nu behöver vi kraftsamla ihop och sjukvården behöver ha all den här materielen, säger Fredrik Tedenlind, säkerhetschef på Akademiska sjukhuset.

Akademiska sjukhuset i Uppsala sätter upp tält utanför akutmottagningen för att kunna upptäcka och slussa vidare patienter som misstänks ha smittats med det nya coronaviruset.

Risken för spridning av viruset i regionen bedöms som mycket hög, 67 fall har bekräftats på torsdagen och sjukhuset räknar med att läget snart kan bli pressat.

I ett brev som i tisdags gick ut till medarbetarna på Akademiska barnsjukhuset skriver överläkaren och verksamhetschefen Klas Ekström:

”Tråkigt nog finns det ett stort svinn av handsprit och skyddsutrustning på sjukhuset, vilket kan skapa en bristsituation som utsätter medarbetare för risker att smittas på jobbet. Det är uppenbart att en del av svinnet beror på stölder och vi ber er att vara uppmärksamma. Om ni ser misstänka aktiviteter så måste ni rapportera dessa till närmaste chef. Stölder kommer att polisanmälas.”

Klas Ekström är inte i tjänst när DN söker honom men biträdande chef Erik Normann säger att problemet upptäckts på flera delar av sjukhuset.

– Vi har hört talas om samma problem på kvinnokliniken. Min egen tanke är att det förekommer lite varstans på Akademiska, säger han.

– Det har varit ett helt parti handsprit som försvunnit, jag kan inte alla detaljer men förstår att det försvunnit från lagringsutrymmen.

Akademiska sjukhusets säkerhetsavdelning uppmanar nu avdelningarna till ökad vaksamhet kring skyddsutrustning och annat materiel.

Fredrik Tedenlind, säkerhetschef på sjukhuset, säger att det är främst handsprit som försvunnit men att man ännu inte gjort någon polisanmälan.

– Vi vet inte om det är stölder utifrån eller internt, vi har inte tagit någon med fingrarna i syltburken.

Vad tänker du om att det kan vara internt?

– Det kan vi inte utesluta tyvärr. Det är klart att man inte vill misstänka det men den möjligheten ser vi också. Det är förfärligt i dessa tider, för nu behöver vi kraftsamla ihop och sjukvården behöver ha all den här materielen.

Flera sjukhus har redan vidtagit säkerhetsåtgärder med stärkta rutiner och låst in skyddsutrustning i särskilda förråd. Fredrik Tedenlind säger att brandsäkerhetsföreskrifter gör att just handsprit inte kan samlas på ett och samma ställe.

– Men vi ser över att flytta det, så att vi har bättre kontroll på spriten i vår verksamhet så att det inte bara står i öppna förråd som det gjort tidigare, säger han.

Sjukhusets vakter har instruerats att ha ökad koll och personal uppmanas att bryta förpackningar och plocka upp varor eftersom hela lådor med materiel är mer stöldbegärligt.

Akademiska sjukhuset är bara ett av flera sjukhus där materiel försvunnit under den pågående viruspandemin.

Bland annat har Södertälje sjukhus polisanmält stölder av materiel. Sjukvården i både Växjö och Ljungby har börjat låsa in handsprit och munskydd och Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg har polisanmält ett fall där andningsmasker har försvunnit.

Det nya coronaviruset: Följ utvecklingen live

Ämnen i artikeln

Sjukvård
Uppsala
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt