Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Sjukhuset med sextimmarsdag utför fler operationer

Foto: Bertil Ericsson/TT

Den operationsavdelning på Mölndals sjukhus som i vintras införde sextimmarsdagar för sina anställda har ökat produktionen med 18 procent. ”Det känns väldigt smart att jobba på det här sättet”, säger Marina Henriksson, vårdenhetschef på Sahlgrenska universitetssjukhuset, till DN.

Det är första gången i Sverige som ett sjukhus testar att låta anställda jobba sextimmarsdag med full lön, skriver GT.

Omkring 100 medarbetare på ortopedkliniken i Mölndal kommer under en försöksperiod på två år att arbeta sex timmar om dagen fyra dagar i veckan och åtta timmar en dag.

Personalen arbetar i två skift, antingen 7–13 eller 12.30–18.30. Arbetstiderna gör det möjligt att utföra fler operationer på avdelningen där personalen tidigare slutade klockan 16.

– Det innebär att vi har kunnat öka produktionen med 18 procent, säger Marina Henriksson.

Försöket inleddes i november förra året och utökades i februari. Det omfattar operationssjuksköterskor, undersköterskor och narkossköterskor, men inte administrativ personal.

Under sextimmarsdagen har personalen ingen rast – något som ökar effektiviteten.

– Rastavlösningar tar väldigt lång tid. Man ska tvätta sig, klä sig och avlägga rapport. Det är mycket tid som försvinner från patienterna.

Försöket med sextimmarsdagar ska pågå i två år och sedan utvärderas.

– Det är en dyr lösning. Det är ett dilemma att få ihop ekvationen. Mycket bygger på att vi kan öka våra intäkter. Det handlar om skattepengar och de måste användas väl och komma patienterna till nytta, säger Marina Henriksson.

Ortopedavdelningen på Mölndals sjukhus har tidigare haft hög personalomsättning och höga sjukskrivningstal.

– Det är en fysiskt tung verksamhet. Många hade nedsatt tjänst för att de inte orkade med att jobba heltid. Vi hoppas att sjukskrivningstalen ska bli lägre, säger Marina Henriksson.

Det har tidigare varit svårt att rekrytera personal till avdelningen, men i år ser det ut som om att man kommer nå full bemanning till hösten.

– Det känns jättebra. Under många år har vi haft en underbemanning vilket inneburit att vi att vi fått stryka patienter och inte kunnat göra det vi ska göra.

Mölndals sjukhus är en del av Sahlgrenska universitetssjukhuset i Västra Götalandsregionen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.