Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Sjuksköterskorna höjer kravet

Uppropet för högre ingångs­löner till sjuksköterskor verkar ha fått effekt. I Stockholm har drygt 87 procent av de nyutexaminerade sjuksköterskorna fått en lön på över 24.000 kronor. Nu kräver de ännu mer.

– Det här bevisar att vi kan få den lönen vi ska ha om vi bara begär den, säger Martin Höjman.

Han är blivande sjuksköters­ka och talesperson ”Inte under 24.000”-rörelsen som i dag presenterar en ny undersökning om nyutexaminerade sjuksköterskestudenter i Stockholm och Norrköping.

Undersökningen visar att sjuksköterskestudenterna i många fall fått gehör för kravet på högre ingångslöner. Av de nyutexaminerade som anställdes i Stockholm under våren har nästan 87 procent fått en lön på över 24.000 kronor i månaden. I Norrköping är motsvarande siffra 82 procent.

– Arbetsgivarna har försökt samarbeta om att hålla nere våra löner men det går inte längre. Då får de inga sjuksköterskor, säger Martin Höjman.

Initiativet till upproret kommer från sjuksköterskestudenter som upprörts över att de ofta inte erbjuds mer än 22.000 kronor i lön, trots att bristen på sjuksköterskor är akut på många håll i landet.

Martin Höjman säger att de låga lönerna främst är ett problem för anställda inom landstingen.

– Sjusköterskor söker sig till kommunala och privata arbetsgivare i stället eftersom de betalar mer. Drygt 14.000 svenska sjuksköterskor har skaffat sig legitimation för att arbeta i Norge de senaste tio åren. Det leder till att vi inte har tillräckligt med folk inom den viktigaste vården, landstingens akutsjukvård.

Nu höjer sjuksköterskestudenterna sina krav ytterligare.

Det nya målet är en ingångslön på 25.000 kronor.

Stockholms landstings personaldirektör Maria Englund vill inte kommentera kampanjen eller säga om hon tycker att kravet är rimligt.

– Vi har inte en bestämd ingångslön utan sätter lönen individuellt. En nyutexaminerad sjuksköterska kan ha tidigare erfarenhet eller sakna det helt. Jag tycker det är viktigt att betona att oavsett vilken lön man kommer in på så ska det löna sig med erfarenhet. Just nu satsar vi 118 miljoner kronor på att höja lönerna för sjuksköterskor som har vidareutbildat sig.

Bakgrund.

Uppropet om att vägra lägre än 24 000 kronor i ingångslön började 2012 och spred sig snabbt till sjuksköterskor över hela landet.

Sedan kampanjen började har de ny­utexaminerade sjuksköterskorna nu höjt sina krav till 25 000 kronor.

Av alla i undersökningen hade 51 procent fått en ingångslön på över 25 000 kronor. Året innan låg den siffran på 29 procent.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.