Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Sjukskrivningarna har börjat öka

Efter att ha minskat de senaste åren och nått botten ökar sjukskrivningarna nu i nästan samtliga län, visar en jämförelse. Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson är ändå nöjd med att nivåerna är mindre hoppiga.

Efter att ha minskat de senaste åren och nått botten ökar sjukskrivningarna nu i nästan samtliga län.

En förklaring kan vara att utförsäkrade kommit tillbaka till sjukförsäkringen.

Socialförsäkringsminister Ulf Kristersson följer frågan "rätt detaljerat" och är inte förvånad över ökningen.

– De olika kurvorna sitter tapetserade på mitt tjänsterum så att jag ska kunna hålla koll på dem, säger Kristersson till TT.

Sjukskrivningsdagarna för sjukfall kortare än två år har ökat med sju procent under perioden juli_oktober, jämfört med motsvarande period i fjol.

Jämförelsen utgår ifrån Försäkringskassans statistik och har gjorts av Bertil Thorslund, nyligen pensionerad analytiker på Försäkringskassan.

Ett av bekymren i Sverige tidigare var att sjukskrivningstalen gick upp och ner hela tiden, enligt Kristersson. Sjukskrivningstalen har inte har varit relaterade till hur sjuka människor faktiskt har varit. Nu är sjukskrivningarna på en stabiliserad, ganska låg nivå som ligger ungefär som i andra länder.

– Tidigare hade vi jämfört med andra länder en helt absurd berg- och dalbana i våra sjukskrivningar. Om man ser på sjukskrivningarna, utan de som återvänder från sjukförsäkringen, har vi nu hamnat på en nivå som ligger ganska stabilt. Det tycker jag i grund och botten är bra, säger Ulf Kristersson.

De största ökningarna av antalet sjukskrivningsdagar har skett i Uppsala, Västra Götaland och Jämtlands län. Där har de ökat med mellan cirka 14 och 17 procent, enligt jämförelsen. Däremot har de gått ned med mellan cirka 2 till 5 procent i Blekinge, Gävleborg och Gotlands län.

Försäkringskassan förklarar ökningen med att många som utförsäkrats kommer tillbaka till sjukförsäkringen igen.

– Rensar vi bort de som återvänt efter att ha utförsäkrats från sjukförsäkringen har vi en nedgång i alla län utom Västra Götaland, som haft en liten uppgång, säger Mathias Johansson, analytiker på Försäkringskassan.

– Det har blivit lite fler som återvänt till sjukförsäkringen än vad vi hade räknat med, och de har kommit tillbaka lite tidigare. Men det är inte så stora förändringar, säger Mathias Johansson.

Enligt de sjukskrivningsregler som infördes av regeringen sommaren 2008 är maxgränsen för sjukpenning cirka 2,5 år, utom för den som är allvarligt sjuk. De som nu har återvänt till försäkringen kommer alltså att utförsäkras igen om 2,5 år om de inte ses som tillräckligt sjuka enligt regelverket.

 Tomas Eneroth (S), vice ordförande i riksdagens socialförsäkringsutskott, är inte heller förvånad över att sjukskrivningarna ökar.

– Det här har både experter och myndigheter varnat för i flera år. Ökningen är en tydlig effekt av uteblivna satsningar på rehabilitering. Regeringen har lämnat de sjukskrivna i sticket. Man har utförsäkrat folk, men inte gett dem rehabiliteringsinsatser. Det som så småningom då händer är att man återvänder till försäkringen, säger han.

Ökning i de flesta län

Nettodagar, sjukskrivning i sjukfall kortare än två år.

Juli—oktober 2010 jämfört med juli—oktober 2009.
Län Ökning/minskning i procent
 

Stockholm 3,1
Uppsala 16,9
Södermanland 10,4
Östergötland 8,4
Jönköping 2,1
Kronoberg 10,7
Kalmar 9,3
Gotland —5,2
Blekinge —3,8
Skåne 6,9
Halland 4,7
Västra Götaland 13,6
Värmland 12,5
Örebro 5,5
Västmanland 4,3
Dalarna 6,6
Gävleborg —1,5
Västernorrland 11,1
Jämtland 13,7
Västerbotten 8,2
Norrbotten 7,6
Samtliga 7,3

Källa: Bertil Thorslund, Försäkringskassan

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.