Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-09-26 03:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/sjukvardsdirektoren-vi-har-natt-platan/

SVERIGE

Sjukvårdsdirektören: ”Vi har nått platån”

Hälso- och sjukvårdsdirektören Ann Söderström säger att platån för smittade inom Västra Götalandsregionen är nådd, men uppmanar alla att inte slappna av.
Hälso- och sjukvårdsdirektören Ann Söderström säger att platån för smittade inom Västra Götalandsregionen är nådd, men uppmanar alla att inte slappna av. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Kurvan har planat ut och antalet smittade av det nya coronaviruset i Västra Götalandsregionen är på väg ner, men hälso- och sjukvårdsdirektören Ann Söderström uppmanar till fortsatt försiktighet.

– Det är otroligt viktigt att vi försöker hålla i det här nu för vi har fortfarande en smittspridning i samhället, säger hon.

Antalet personer i regionen som vårdades för covid-19 var på fredagen 297. Det kan jämföras med de 376 fall som registrerades under de första dagarna i maj. Den 6 maj intensivvårdades 97 personer i regionen. På fredagen hade siffran sjunkit till 76.

Sjukvårdsdirektören Ann Söderström säger att hon efter samråd med regionens statistikansvariga för första gången vågar tala om att en platå är nådd.

– Tidigare har vi inte kunnat säga säkert om det handlat om trappsteg, men nu menar våra statistiker att vi nått en platå. Nu ser vi att kurvan både för antalet smittade och intensivvårdade är på väg ner, säger Söderström.

354 personer har avlidit som en följd av covid-19 i regionen.

Den branta uppgången i antal smittade har uteblivit och Västra Götaland förefaller därmed ha klarat sig bättre än Stockholmsområdet. Söderström, tidigare smittskyddsläkare, säger att hennes personliga teori kring detta är att Västra Götaland hade sin sportlovsvecka tidigare och att man effektivt lyckades spåra många av de smittade. Hon varnar samtidigt för att blåsa faran över.

– Det är otroligt viktigt att vi försöker att hålla i det här. Det svåra nu är att få folk att fortsätta följa restriktionerna och vi vet ju inte om det kommer en andra våg, säger Söderström.

Även när det gäller skyddsmateriel har situationen ljusnat. Enligt Söderström finns i dag ingen brist på materiel, men däremot på en medicin som används för att söva patienter.

Den ökade testningen för viruset har också fått situationen mer under kontroll. Bara under torsdagsdygnet genomfördes 400 tester bland vårdpersonal.

Ann Söderström säger att även privatpersoner kan låta testa sig om de vill, men tycker att det ska finnas en mening med det, som till exempel att man kan känna sig säker på att man kan återvända till jobbet.

Vårdpersonal i regionen har slitit hårt under pandemin. Många är i behov av ledighet, och enligt HR-direktören Marina Olsson jobbar man nu för högtryck med att försöka se till att all personal kan få ut sina semesterveckor.

– Det är fortfarande mycket kring situationen som är osäkert och vi måste se till att klara vårt uppdrag på kort och lång sikt, säger hon.

Marina Olsson förklarar att viss personal kan komma att uppmanas ta ut sin semester i september.

Samtidigt rapporterade P4 Göteborg under torsdagen att endast fem av de 250 personer med sjukvårdsbakgrund som arbetar med administrativa uppgifter inom regionen har tagit arbete inom vården under pandemin.  Flera anställda har upprörts över att man inte fått hjälpa till.

Cecilia Dahlman Eek (S), vice ordförande i Sahlgrenska universitetssjukhusets styrelse upprörs av nyheten och säger till P4 Göteborg att regionen varit med och utformat annonserna där anställda uppmanades att hjälpa till för att minska trycket på personalsidan.

Marina Olsson säger till P4 Göteborg att hon inte kan svara varför det blivit på det här sättet.

Läs också: Så påverkar coronakrisen Västsverige

Ämnen i artikeln

Göteborg
Västsverige
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt