Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-15 12:12 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/sjukvardsminister-gabriel-wikstrom-jag-behover-fa-en-paus/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Sjukvårdsminister Gabriel Wikström: ”Jag behöver få en paus”

”Jag och min läkare ska diskutera vidare hur jag kan komma tillbaka på ett bra sätt”, säger sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S).
”Jag och min läkare ska diskutera vidare hur jag kan komma tillbaka på ett bra sätt”, säger sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S). Other: Erik Ardelius

Gabriel Wikström (S) sjukskrivs från sitt uppdrag som sjukvårdsminister. Orsaken är att han har symtom på utbrändhet.

– Jag har haft känningar under en längre tid. Det har kommit smygande och sedan accelererat, säger Gabriel Wikström.

Redan som 23-åring drabbades Gabriel Wikström av utmattningsdepression. Han bedömer att det tog två år att bli återställd och har därefter haft en rad politiska uppdrag på toppnivå. Han var SSU-ordförande mellan 2011 och 2014 och blev efter förra valet utnämnd till sjukvårdsminister med ansvar även för folkhälso- och idrottsfrågor. Då var han regeringen näst yngsta minister med sina 29 år. Efter gymnasieminister Aida Hadzialics avgång förra året har han varit yngst i den rödgröna regeringen.

Läs mer: Gabriel Wikström: ”Vi måste prata om stressen”

Gabriel Wikström är sjukskriven från och med fredagen för stressrelaterade symtom.

När förstod du att du var på väg att bli sjuk?

– Jag har haft känningar under en längre tid. Det har kommit smygande och sedan accelererat. Jag har ju erfarenhet av det här sedan tidigare så jag har känt igen symtomen.

– Jag tog kontakt med läkare men min utgångspunkt var inte att jag skulle bli sjukskriven utan att jag skulle få hjälp och stöd. Men rekommendationen från läkaren var att det bästa är att jag är sjukskriven på 100 procent för att få chans att komma i fatt.

Läs mer: Stressforskare: Rätt att dra i bromsen

Hur har det yttrat sig?

– Jag började få spänningshuvudvärk och hjärtklappning. Jag tänkte att det var något tillfälligt och att det går tillbaka. Men det har plussats på med ytterligare symtom som svårt att sova och nu på slutet har jag också haft en stor och onormal trötthet. Det var tröttheten som ledde till att jag sökte hjälp.

Är det liknande symtom som du hade vid förra tillfället?

– Ja, men då hade jag en utmattningsdepression. Nu är jag inte deprimerad. Det är stressrelaterat, jag är trött men inte nedstämd. Jag tror att jag lyckades dra i handbromsen tidigare än vad jag gjorde förra gången.

Läs mer: Ewa Stenberg: Socialdemokraternas problem med återväxt blir synligt

Hur lång tid tror du det tar innan du blir återställd?

– Jag tror att jag sökte hjälp tidigare den här gången så jag tror inte att det ska behöva ta så lång tid som två år som det gjorde förra gången. Nu är jag sjukskriven två veckor i taget. Jag ska ha vidare samtal med min läkare och det är troligt att det blir mer än två veckor, förmodligen till någon gång i sommar.

Det är valrörelse nästa år, tror du att du kan vara tillbaka till den?

– Jag vill egentligen inte spekulera om det. Nu har jag blivit sjukskriven och jag behöver få en paus. Sen ska jag och min läkare diskutera vidare hur jag kan komma tillbaka på ett bra sätt.

Är ambitionen att komma tillbaka till ditt uppdrag som minister?

– Ja, definitivt.

Vad tror du sjukdomen beror på?

– Det återstår att se i de samtal jag får ha med min läkare. Men jag kan konstatera att kroppen har reagerat med förhöjd stress och ett antal symtom. Helt klart är att det har varit för mycket. Framför allt har det handlat om det professionella men jag vill egentligen inte spekulera.

– Jag har ju propagerat för att man ska kunna prata öppet om den här typen av ohälsa. Men det är en annan situation att göra det när man är mitt uppe i det än när det gått några år och man kan titta tillbaka. Därför är det lite vanskligt att nu spekulera om direkta orsaker. Det viktiga nu är att hitta ett bra sätt att kunna komma tillbaka så fort som möjligt.

Har du känt extra press som regeringens yngsta minister?

– Nej, egentligen inte. Jag tycker att jag har blivit väldigt väl mottagen på de områden som jag har ansvar för och i politiken i stort.

Att du nu blir sjukskriven innebär att regeringens två yngsta ministrar på olika sätt lämnat eller tagit paus från sina uppdrag. SSU-ordföranden Philip Botström har också haft stressproblem. Vad säger det om villkoren för unga i politiken?

– Jag är inte säker på att man kan dra några slutsatser om villkoren för just unga. Men generellt kan man konstatera att det är bra att vi pratar mer om den här typen av ohälsa och stress. Det är ett sätt att avdramatisera det och att man kan få hjälp.

Oavsett ålder, säger dina symtom något om hur det är att jobba med politik på högsta nivå?

– Politiken på den högsta nivån är en utsatt position och det är definitivt en riskgrupp. Men det finns många andra riskgrupper, inte minst inom vården och andra delar av den offentliga verksamheten.

Har villkoren förändrats under dina år i politiken?

– Jag har kanske inte varit med tillräckligt länge för att kunna ge en sådan reflektion. Men det jag märkt är att det ska gå snabbare. Sociala medier gör sitt till.

Hur är det att prata om det här nu?

– Det är lite jobbigt. Nu är jag mitt uppe i det och har inte byggt upp någon riktig distans till det.

– Det är också en speciell upplevelse utifrån mitt uppdrag som statsråd, efter att ha läst om det, suttit på olika seminarier, diskuterat med forskare och läkare om vad man kan göra åt den ökande stressen och ohälsan. Ändå sitter jag här själv.

Har omgivningen reagerat på dina symtom?

– Det har varit omgivningen som har påpekat. När jag väl har varit i gång på dagarna så har det gått ganska bra. Men efteråt kommer den stora tröttheten och jag har börjat känna av symtom som hjärtklappning och sömnsvårigheter. Det är klart att min familj och nära anhöriga har sett det här. Det är lätt att hamna i ett tunnelseende där man vill göra sina arbetsuppgifter och inte svika någon på det sättet.

Hyser du några tvivel om att du kan komma tillbaka som minister?

– Nej. Det är min målsättning. Jag trivs bra med de frågor jag har. Det känns också skönt att ha den inställningen trots att jag i övrigt mår dåligt. Det finns ett tydligt mål.

Vad ska du göra nu?

– Jag är sjukskriven för att helt kunna koppla bort och komma ned i stressnivå. Att ladda batterierna är ett slitet uttryck men det är vad det faktiskt handlar om. Jag behöver sova mycket och vila mycket. Jag är också fullt medveten om att jag behöver göra förändringar på både kort och lång sikt för att kunna komma tillbaka.

Gabriel Wikströms ansvarsområden kommer tills vidare att tas över av socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S). Statsminister Stefan Löfven säger att Gabriel Wikström har hans fulla stöd.

– Jag är tacksam över att han reagerat på symtomen i tid. Nu ska han få det stöd och den vila som han behöver för att snart kunna vara tillbaka i regeringen. Annika Strandhäll är som socialförsäkringsminister och departementschef på Socialdepartementet väl insatt i sjukvårds-, idrotts- och folkhälsofrågorna, och kommer vara en god ersättare fram till att vi kan välkomna Gabriel tillbaka till regeringsarbetet, kommenterar Stefan Löfven.

Fakta.Gabriel Wikström

Född: 1985.

Bor: I Västerås.

Familj: Ett barn, ytterligare ett på väg.

Utbildning: Studier i statskunskap och nationalekonomi vid Uppsala universitet. Studier i franska, Mälardalens högskola och i Frankrike, studier i spanska i Spanien.

Politiska uppdrag: Ledamot i Sveriges Socialdemokratiska Ungdomsförbunds (SSU) förbundsstyrelse 2006–2011. Ordförande för Västmanlands SSU-distrikt 2010. Adjungerad ledamot i Socialdemokraternas partistyrelse 2011–2014. Adjungerad ledamot i Socialdemokraternas verkställande utskott 2011–2014.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.