Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Sjukvårdsministern: Djupt orättvist att kvinnor får en sämre behandling än män

Foto: Erik Nylander/TT

Regeringen satsar två miljarder för att göra svensk cancervård mer jämlik. Sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) hoppas att det ska ge resultat inom några år.

– Det är djupt orättvist och orättfärdigt att kvinnor får en sämre behandling än män. Vården ska kunna ge alla en bra behandling, säger sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S).

Som DN kunde rapportera om visar en ny studie att kvinnor och män som drabbas av tarmcancer behandlas olika. Trots att operationer innebär betydligt större överlevnadschanser opererades 20 procent av männen men bara 15 procent av kvinnorna. Dessutom har den som är man, gift och inskriven på ett universitetssjukhus i Stockholm större chans att opereras än en ogift kvinna vid ett länssjukhus.

– Studien visar på något som vi redan kände till; att vården är ojämställd och att män får en annan och bättre behandling än kvinnor. Det är viktigt att komma åt det problemet, säger sjukvårdsministern.

Regeringen har därför gjort en särskild nationell cancersatsning på totalt två miljarder kronor som ska pågå i fyra år.

– När det gäller den här typen av cancer har vi en satsning på gång där vi håller på att införa standardiserade vårdförlopp. Det innebär att man på bästa möjliga sätt ska kunna öka jämlikheten över landet i tiden som går mellan att man får en välgrundad misstanke om cancer till att man kommer i behandling. Med den här satsningen hoppas vi få bort skillnaderna som finns över landet men också att göra vården mer jämställd, säger Gabriel Wikström.

Dessutom pågår en utredning som har till syfte att komma med förslag på hur man ska minska den geografiska orättvisan inom sjukvården. Där kommer man ta fasta på att den specialiserade vården måste koncentreras mer och inte spridas ut för exempelvis tarmcanceroperationer. Då ökar risken att man får en sämre kvalitet på vården som ges, enligt Wikström.

Utredningen är nu ute på remiss.

– Vi måste göra mer när det gäller den specialiserade vården. I dag dör människor på grund av att vi har en vård som inte är tillräckligt koncentrerad och därmed inte tillräckligt effektiv.

Det behöver inte innebära att den sortens vård kommer förläggas på universitetssjukhusen. Gabriel Wikström lyfter till exempel fram att Västerås sjukhus är bäst i landet på att behandla tarmcancerpatienter.

Socialstyrelsen har också fått i uppdrag av regeringen att titta närmare på jämställdheten i vården och hur man ska kunna främja den.

– Den här ojämställdheten är väldigt allvarlig. Men med rätt metod och kunskap kan man utradera de skillnader som finns och jag hoppas få se resultat inom några år, säger Gabriel Wikström.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.