Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-15 11:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/ska-ha-satt-eld-pa-70-bilar-stalls-infor-ratta/

Sverige

Ska ha satt eld på 70 bilar – ställs inför rätta

Foto: Tomas Ohlsson

Minst 70 bilar brann. Filmer på maskerade män som sätter eld på bilar spreds över nätet och sände chockvågor genom valrörelsen. Över ett år senare, i dag måndag, ställs sex unga män inför rätta för de uppmärksammade bilbränderna vid Frölunda torg i Göteborg. 

En 20-åring, en 19-åring och en 16-åring åtalas för grov skadegörelse. Åklagaren tror sig kunna bevisa att de har varit med och kastat brandbomber på bilar på parkeringen i Frölunda. 

För de tre övriga – en 21-åring, en 17-åring och en 16-åring – är brottsrubriceringen medhjälp till grov skadegörelse. De ska ha hjälpt till att förbereda dådet genom att exempelvis tillverka brandbomberna. 

De åtalas för de massiva bränderna i Västra Frölunda 

Det finns över 70 målsägande och den totala skadeståndssumman uppgår till drygt två och en halv miljoner kronor. 

Flera av de åtalade kan kopplas till dådet med hjälp av dna-spår som hittats på flaskor och servetter som hittats i en omkullvält kundvagn i närheten av brottsplatsen. En av de åtalade ska ha lämnat blodspår på de skadade bilarna.

I samband med brottet var de misstänkta gärningsmännen maskerade men i bevisningen ingår videoinspelningar där utredarna jämför vad de hade på sig före och efter dådet. Dessutom identifieras de av poliser som tidigare har haft daglig kontakt med ungdomarna på Frölunda torg. 

Utredarna har också tömt deras telefoner och fastställt hur de har rört sig och hur de har kommunicerat med varandra under dagen då brottet skedde. Det ledde till slutsatsen att de ska ha haft ett förmöte i ett grönområde i Frölunda där man misstänker att dådet planerades. 

Samtliga sex åtalade har varit förtegna i förhören och förnekar brott. 

– Om deras inställning i frågan har ändrats, det vet vi inte. Vi får se vad de säger under rättegången, säger åklagaren Mats Ihlbom. 

Motivet till bränderna är fortfarande oklart. 

– Vi tror oss veta vad som ligger bakom men vi har inte tillräckligt med bevis för att gå vidare med det, säger Mats Ihlbom.