Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-21 05:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/ska-ha-styrt-knutbyforsamlingen-med-vald-nu-inleds-rattegangen/

Sverige

Ska ha styrt Knutbyförsamlingen med våld – nu inleds rättegången

Foto: Pontus Lundahl/TT

Tre ledande personer misstänkts ha styrt församlingen med våld, pennalism och sex efter Knutbydramat 2004. 

Nu ställs de inför rätta – misstänkta för misshandel i flera fall och sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning.  

Under Knutbydramat 2004 skakades det lilla samhället utanför Uppsala om. Då fick en av församlingens pastorer, Helge Fossmo, en kvinnlig församlingsmedlem att döda pastorns hustru och försöka mörda pastorns älskarinnas man. Helge Fossmo, som numera heter Helge Iversen, dömdes till livstidsstraff. Den kvinnliga medlemmen, även känd som ”barnflickan”, dömdes till sluten rättspsykiatrisk vård för dåden.

Efter dramat uppstod ett lugn inom församlingen, berättar den tidigare pastorn Peter Gembäck – som nu är åtalad för misshandel och olaga tvång. 

– Mediernas granskning bidrog nog till det. Många blev därför kvar i församlingen, trodde att det skulle bli bättre och att allt det dåliga kom från Helge, säger han.

Men det vände. En mindre krets i församlingen bildades. 53-åriga Åsa Waldau, som nu bytt efternamn, ska ha varit den högst ledande personen i gruppen som bestod av tolv andra medlemmar. De kallade sig för ”bordet”.

– Vår uppgift var att skydda Åsa. Om medlemmarna inte gjorde det så riskerade de att hamna i helvetet, säger Peter Gembäck.

Enligt Peter Gembäck utsattes flera medlemmar för våld och pennalism av honom själv och av de två andra ledande församlingsmedlemmarna. Kvinnliga medlemmar, varav en var minderårig, ska också ha utnyttjats sexuellt av en 49-årig man som var ledande i kretsen, berättar han.

– Den delen av församlingen jag tillhörde var sekteristisk och hade en tystnadskultur med allt vad det innebär. Det var grova och graverande saker som kom fram och som hade pågått under en längre tid. Det gjorde att jag slutligen valde att anmäla oss tre som hade styrt Knutbyförsamlingen efter mordet 2004.

I september 2017 ringde Peter Gembäck polisen som ledde utredningen av Knutbydramat och berättade vad som hade pågått inom församlingen under perioden 2006 och 2016. 

– Det tog mig ganska lång tid innan jag kom till den punkten. Jag har i så många år levt för att skydda Åsa, säger Gembäck.

Trots att de två ledande medlemmarna lämnat församlingen och samhället ville han berätta om oegentligheterna. 

 

Foto: Eva Tedesjö

– Jag var tvungen att lämna över det här till samhället, så att samhället kan ta över. 

Hans anmälan ledde till att åtal kunde väckas mot tre tidigare ledande församlingsmedlemmar i våras. Åklagaren menar att det rådde en ”bestraffande våldskultur” i delar av församlingen under perioden 2013–2016, där våld och religion använts som maktmedel. Bevisningen består av förhörsuppgifter från vittnen. 

Läs mer: Boende i Knutby: Som att riva upp gamla sår

På tisdagen inleds rättegången i Uppsala tingsrätt och beräknas ta tolv dagar. 

– Det är händelser som ligger en tid tillbaka och det har anmälts i samband med att församlingen upplöstes. Det jag har åtalat är de delar där jag bedömer mig ha tillräcklig bevisning och som har hänt inom de fem senaste åren, säger kammaråklagaren Liselott Herschend.  

Peter Gembäck är åtalad för misshandel och olaga tvång och har erkänt sig skyldig. Han ska ha slagit en person i ansiktet, tryckt ned personen mot marken och tvingat personen att krypa en sträcka på minst tio meter.

Åsa Waldau, som ska ha lett gruppen, misstänks för misshandel av sex personer. Hon ska bland annat ha bitit en person i ansiktet, sparkat personen i magen, dunkat personens huvud mot en vägg och stuckit en gaffel i en hand. Åsa Waldau nekar till brotten.

Bild 1 av 2 Helge Fossmo på Tidaholmsanstalten 2009.
Foto: Lasse Allard/TT
Bild 2 av 2 Åsa Waldau år 2006.
Foto: Roger Vikström/TT

Den tredje åtalade är en 49-åring man som misstänks för sexuellt utnyttjande av en minderårig person i beroendeställning.

Peter Gembäck har haft svårt att ta till sig allt som tas upp i utredningen. 

– Det är en otrolig jobbig läsning. Det är väldigt skamfullt och jag skäms otroligt mycket över vilken person jag var, säger han. 

Läs mer: 

Knutby tio år efter dramat – DN besökte orten vintern 2013

Åsa Waldau inför rättegången: Jag blev felaktigt upphöjd