Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Skadad rysk ubåt kan finnas på svenskt vatten

Trängfartyget HMS Loke aktion på Nämndöfjärden på lördagen.
Trängfartyget HMS Loke aktion på Nämndöfjärden på lördagen. Other: PONTUS LUNDAHL/TT

Svensk signalspaning snappade upp ett nödsamtal på ryska dagen innan undervattensjakten startade. Det pekar mot att det kan finnas en skadad rysk ubåt på svenskt vatten, skriver Svenska Dagbladet.

Försvarsmakten ville ”varken bekräfta eller förneka uppgifter och spekulationer i media som publicerats på lördagskvällen om en saknad utländsk ubåt.”

Enligt källor till SvD finns det topphemlig teknisk information som tyder på att en rysk ubåt har kränkt svenskt vatten. Uppgifterna kommer från Sveriges signalspaning, som sköts av Försvarets radioanstalt (FRA) och olika enheter inom Försvarsmakten. 

I torsdags snappade signalspaningen upp ett radiosamtal på ryska, som fördes på en nödkanal som används av Ryssland. Och på fredagen siktades ett främmande objekt i Kanholmsfjärden. 

Vid 22-tiden på fredagskvällen avlyssnade den svenska signalspaningen krypterad radiotrafik. Pejling visade att den ena sändaren fanns nära Kanholmsfjärden medan den andra sändaren fanns i den ryska enklaven Kaliningrad. 

Det avlyssnade samtalet kan vara en av orsakerna till att Försvarsmakten så snabbt var på plats vid Kanholmsfjärden efter observationen av det främmande föremålet. Det tog bara timmar innan marinens fartyg och amfibiesoldater var där.

Enligt Svenska Dagbladet skulle en undervattensfarkost eller miniubåt i nöd kunna förklara varför föremålet syntes på Kanholmsfjärden. En miniubåt som råkar ut för tekniska problem kan nämligen bli svårmanövrerad och bryta vattenytan. 

Uppgifter tyder på att den ryska Östersjöflottan har miniubåtar, som var verksamma i svenska vatten under kalla kriget. Då transporterades farkosterna i ombyggda fiske- eller handelsfartyg. 

Om en miniubåt är skadad är det troligt att ett stöd- eller moderfartyg finns i närheten. Just nu befinner sig ett ryskägt handelsfartyg, oljetankern NS Concord, på internationellt vatten utanför Stockholms skärgård. Fartyget, som ägs av drivs av företaget Novoship i Novorossiysk, har varit där sedan i onsdags.

 – Vi är medvetna om fartyget och har koll på det, säger en av SvD:s källor som arbetar med ubåtsspaningarna.

Svenska Dagbladets källor vill dock inte spekulera i om det finns en skadad ubåt på svenskt vatten. 

– Vi koncentrerar oss nu på att konstatera om det pågår främmande undervattensverksamhet eller inte, säger en av källorna.

FRA:s pressekreterare Fredrik Wallin säger till Dagens Nyheter att man inte kan kommentera uppgifterna. 

– I det här fallet måste vi säga ”ingen kommentar”. Jag kan inte uttala mig om pågående operationer utan hänvisar till Försvarsmakten. Varför kan ni inte kommentera saken?– Det kan jag inte gå in på. 

Dagens Nyheter har även sökt försvarsminister Peter Hultqvist, som inte vill kommentera uppgifterna. 

Dagens Nyheter söker Försvarsmakten för en kommentar.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.