Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Skadlig terapi ska spåras i psykvården

Sture Bergwall tillsammans med förhörsledare Seppo Penttinen, försvarsadvokat Claes Borgström och chefspsykolog Birgitta Ståhle under en vallning i skogarna i norska Drammen i april 1996.
Sture Bergwall tillsammans med förhörsledare Seppo Penttinen, försvarsadvokat Claes Borgström och chefspsykolog Birgitta Ståhle under en vallning i skogarna i norska Drammen i april 1996. Foto: Sven Erik Røed / TT

Än i dag finns terapiformer som liknar dem som Thomas Quick behandlades med. Ibland leder vården till att patienten mår sämre än tidigare. Socialstyrelsen vill nu undersöka möjligheterna att upptäcka metoder som kan vara direkt skadliga.

– Det finns ett visst vetenskapligt stöd för att vissa metoder kan göra mer skada än nytta. Vi tittar på hur man skulle kunna utvärdera det här, säger Ulf Jonsson.

Han är psykolog och arbetar på Socialstyrelsens enhet för kunskapsutveckling. Han berättar att det i dag finns liten kunskap om oönskade effekter av psykoterapi och vilka metoder som är direkt skadliga.

Ulf Jonsson vill för närvarande inte peka ut någon särskild metod, men hänvisar till en sammanställning över metoder där det framkommit signaler om skadliga effekter.

Några av de ifrågasatta behandlingsmetoderna handlar om tekniker för att uppväcka bortträngda minnen, vilket var ett viktigt inslag i vården av Sture Bergwall, tidigare Thomas Quick. Det var under terapin på den rättspsykiatriska kliniken i Säter som Quick började minnas alla mord han skulle ha begått och även fruktansvärda sexuella övergrepp som han skulle ha utsatts för i barndomen.

I dag är Sture Bergwall helt frikänd från samtliga mord och de vårdformer han utsattes för finns inte kvar inom den rättspsykiatriska vården.

Men fortfarande kan människor med svåra psykiska problem få liknande former av terapi. Flera ifrågasätter om den inte kan vara direkt skadlig, och alltså gå emot grundläggande etik inom vården att lindra och bota. Sture Bergwall har själv berättat hur terapin ledde till självmordsförsök, och hans berättelser om övergrepp drabbade hela familjen hårt.

Nyligen avgjordes ett fall där en kvinna berättade om övergrepp i spädbarnsåldern.

Kvinnan har ända sedan tonåren lidit av svåra psykiska problem och gått hundratals timmar i terapi. Då har hon börjat minnas att hon utsatts för grova sexuella övergrepp av sin far.

”Ett av de första minnena är från spädbarnsåldern. Hon minns att hon i ett vitt rum, kanske ett skötbord”, heter det i domen. Hon berättar att fadern, tillsammans med två pojkar i sjuårsåldern skulle ha stoppat in saker, troligen legobitar, i hennes underliv.

Södertälje tingsrätt konstaterade att bortträngda minnen måste tas med stor försiktighet och friade pappan. Han beviljades nyligen skadestånd för det lidande han utsatts för. Åklagaren valde att inte överklaga domen.

Flera av de terapeuter som flickan gått hos är fortfarande verksamma. En av dem deltog tidigare i vården av Thomas Quick på Säter.

Ulf Jonsson på Socialstyrelsen hoppas att kunskaperna om riskerna med olika terapiformer kommer att vara bättre inom några år och säger att det i dag finns ett stort intresse för frågan.

– Det är lika viktigt att värdera risker med en terapiform som nyttan med den. När det inte finns tillräckligt med vetenskapligt underlag så måste de som genomför behandlingarna vara vaksamma på oönskade effekter, säger han. Det är i grunden en fråga om patientsäkerhet.

Sveriges Psykologförbund stöder idén och vill aktivt verka för att utvärdera vilka metoder som fungerar och vilka som kan vara direkt skadliga.

– En psykolog har skyldighet att arbeta efter evidens och erfarenhet. Ibland kan man pröva nya metoder, men då måste man vara mycket medveten om det och göra en riskanalys. Jag ser att psykologen numera kommer ut ur sitt skyddade rum och börjar diskutera evidens och vetenskaplighet, säger ­förbundets ordförande Anders Wahlberg.

Många terapeuter arbetar väl efter metoder som de själva tror är bra. Då kan det väl vara svårt att ta till sig kritik mot den metoden?

– Om man inte är beredd att ifrågasätta sina egna behandlingsmetoder så är man ute på hal is. Vi måste ifrågasätta om det inte finns biverkningar och om skadorna kan vara större än nyttan, svarar Anders Wahlberg.

Boot campEn sorts vårdform för
Boot camp

En sorts vårdform för personer med så kallade uppförandestörningar. Idén bygger på hård disciplin, liknande förhållandena i det militära. Men utvärderingar i USA tyder på att metoden inte fungerar. Snarare verkar det som att störningarna ökade.

Metoder för att framkalla bortträngda minnen

Idén är att orsaken till psykiska problem ligger i hemska upplevelser från barndomen, ofta sexuella övergrepp.

Patienten ska i terapin återfå ­kontakt med dessa minnen. ­Kritikerna menar att den som utsatts för hemska upplevelser knappast lyckas tränga bort dessa minnen.

Dessutom är risken stor att ­terapeuten oavsiktligt planterar in falska minnen som kan skada patienten och de närmast anhöriga.

Debriefing

Personer som utsatts för traumatiska upplevelser, som olyckor, krigssituationer eller grova brott, ska få hjälp att bearbeta upplevelserna genom intensiv behandling direkt efter händelserna.

De utsatta uppmuntras att ­diskutera och återuppleva vad de har varit med om. Enligt flera bedömningar är metoden ineffektiv.

Dessutom, menar kritikerna, har metoden förhindrat naturliga läkeprocesser och därför försämrat tillståndet för de drabbade.

Dömdes år 1991 till rättspsykiatrisk

Dömdes år 1991 till rättspsykiatrisk vård efter ett bankrån. Under tiden på Säter började ha genomgå terapi. Under behandlingen började han berätta om en mängd mord han hade begått under en lång tids­period.

Att han ofta ändrade sina berättelser och bevisligen lämnade felaktiga detaljer förklarades med att han hade svårt att närma sig de traumatiska upplevelserna.

Mellan åren 1994 och 2001 dömdes Thomas Quick för sammanlagt åtta mord. Straffet blev varje gång sluten rättspsykiatrisk vård.

År 2008 berättade Bergwall för SVT:s reporter Hannes Råstam att samtliga erkännanden var påhittade. En lång resningsprocess inleddes. I fjol hade han friats från samtliga mord.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.