Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-24 05:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/skalv-flyttade-hus-i-malmberget/

Sverige

Skalv flyttade hus i Malmberget

Två kraftiga skalv rapporterades under natten mot lördagen i samband med malmbrytningen i Malmberget. Ena skalvet var betydligt starkare än vad som är tillåtet och medförde stora vibrationer i samhället, rapporterar SVT.

Rätta artikel

Enligt mätutrustning på Konsumbutiken i närheten av gruvan flyttades huset över 32 millimeter per sekund. Maxgränsen nattetid är 3 millimeter per sekund.

Gruvbolaget LKAB förklarar skalven som "en seismisk händelse i malmkroppen".

– Vi är under jord och bryter malm. Vi vill att det tomrum som skapas ska sätta till sig. Det handlar om spänningar i berget som förflyttar sig. Enkelt förklarat kan man säga att berget ruskar till sig, säger Kajsa Lindmark, kommunikatör hos LKAB, till SVT.

Lindmark uppger att skalven inte är farliga och att fler kan inträffa. Specialister kommer att utreda skalven nästa vecka.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt