Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Skandal när rättvisan inte är blind

En polisorganisation som av politiska skäl tystar ned brott är en skandal. Den äventyrar medborgarnas förtroende. Det inser ledande politiker, som raskt tagit avstånd. Nu börjar diskussionen om det ska få några politiska följder.

Statsminister Stefan Löfven (S) har inte hörts av i offentligheten på tre veckor. Men i går bröt han tystnaden.

– Polisen ska beivra brott och lagföra skyldiga människor. Men man ska inte av några skäl som helst försöka dölja något, sade Stefan Löfven.

Detta behövde alltså sägas. Det visar allvaret i situationen.

Polisen har beskrivit Europas största ungdomsfestival, som hållits i Kungsträdgården i Stockholm, som lugn. I själva verket blev många unga kvinnor och flickor sexuellt ofredade där. Under festivalen We are Sthlm 2015 gjordes totalt 36 anmälningar om sexuellt ofredande. 24 anmälningar gäller brott mot flickor under 15 år. Sammanlagt 200 unga män kördes också bort från festivalområdet.

Polisens interna larmrapporter tystades ned. Flera av de poliser som DN:s reportrar Lasse Wierup och Emma Bouvin talat med förklarar tystnaden med att flera av de misstänkta gärningsmännen hade utländsk bakgrund. ”Det här är en öm punkt, vi vågar ibland inte säga som det är för att vi tror att det spelar Sverigedemokraterna i händerna”, sade polischefen Peter Ågren i gårdagens DN.

Polisens rädsla för att ge korrekt, saklig och öppen information spelar nu paradoxalt nog i stället SD i händerna. Partiet har länge odlat en martyrmyt och anklagat rättsväsende och medier för att förtiga invandrares brottslighet.

Nu ser Stockholmspolisen ut att ha dolt brott med motivet att de begåtts av flyktingungdomar. Det är lika illa som om man dolt rasistiska brott, eller brott begångna av poliser eller politiker. Rättvisans gudinna brukar avporträtteras med bindel för ögonen. Hon ska vara blind, alltså inte se hudfärg eller social status på den som ställs inför skranket.

Det har tidigare synts tecken på rasism och diskriminering i rättsväsendet. Rädslan för det är befogad men det är illa om det slår över i motsatsen. I inget av fallen går det att lita på rättsväsendet. Det ser ut som ett korrupt beteende.

Frågan är om det är självcensur eller signaler uppifrån som fått polisen att hålla tyst om övergrepp.

Rikspolischefen Dan Eliasson, som tidigare var socialdemokratisk statssekreterare, har tidigare kritiserats för sin oförsonliga inställning till Sverigedemokraterna. För ett par år sedan twittrade han om att åsynen av SD-ledaren Jimmie Åkesson i en debatt gör att han kräks.

Nu ska polisen utreda händelserna och det är troligt att också JO kommer att granska hanteringen.

Efter de omfattande sexuella övergreppen och stölderna på nyårsnatten i tyska Köln hamnar händelserna på festivalen i Stockholm i ett skarpare ljus. I Tyskland gav polisen först en beskrivning av en lugn nyårsnatt. Skandalen har fått det tyska regeringspartiet CDU att förespråka en skärpt lag. Flyktingar i Tyskland kan i framtiden komma att förlora sin rätt till asyl om de begår brott där straffet minst är villkorlig dom.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.