Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

”Skandal utan motstycke”

Uppgifterna om att friskolor väljer bort besvärliga elever svärtar ned hela det fria skolvalet, menar ordföranden i Lärarförbundet, Eva-Lis Sirén. Riksförbundet Attention bekräftar att det finns friskolor som inte vill ta emot barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar.

Uppgifter från ”Uppdrag granskning” om att det finns friskolor som väljer bort svåra elever. Lärarförbundets ordförande, Eva-Lis Sirén, kallar avslöjandet för en ”skandal utan motstycke”.

– Det här undergräver och svärtar ned hela det fria skolvalet. Om friskolor väljer att ”plocka russin ur kakan” så är ju valet inte längre fritt, menar hon.

Lärarförbundets ordförande är djupt kritisk till att friskolorna, som hon uttrycker det, ”sorterar och segregerar” skoleleverna.

– Skolverket har redan tidigare påvisat att skillnaderna mellan skolorna växer. De här uppgifterna visar att friskolornas sortering bidrar till att skillnaderna växer. Friskolorna skickar över gigantiska uppgifter till den kommunala skolan, fortsätter hon.

Har Lärarförbundet några egna uppgifter om att friskolor sorterar elever?

– Det har varit rykten i svang. Men vi kan bara spekulera. Fast jag vill understryka att det räcker med att ett barn sorteras bort. Bara det är ett brott mot skollagen.

Vad bör göras?

– Vi välkomnar att reglerna för att få tillstånd har skärpts. Men Skolinspektionen bör även göra fler inspektioner av pågående verksamhet, och stänga skolor där verksamheten bryter mot skollagen.

Riksförbundet Attention, som är en intresseorganisation för personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar och som har 13 500 medlemmar, bekräftar att det finns friskolor som inte vill ta emot barn som behöver extra stöd.

– Det sker genom en osynlig diskriminering. Skolledarna frågar föräldrarna om de är helt säkra på att ”Kalle” passar på just den här skolan. Då blir det en press på föräldrarna, som ofta istället väljer den trygga, kommunala skolan där föräldrar får ställa krav, säger förbundsordförande Anki Sandberg.

– Det kan förstås finnas en viss förståelig oro hos skolan om man ska lyckas matcha elevens behov. Men enligt lagen är det varje skolas uppgift att undervisa de elever skolan har och att ge de resurser som behövs. Friskolor kan inte leva i en önskedröm, fortsätter Sandberg.

Hur vanligt är det att skolor försöker mota bort elever med större behov av stöd?

– De flesta friskolor tar emot alla barn. Men vi får samtal lite då och från föräldrar som upplevt att en friskola försöker slingra sig ur sitt ansvar. Det gäller både små och stora koncerner, säger Sandberg.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.