Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Skandalen har raserat många romers förtroende för staten

Lars Demetri (till vänster), Mikael Tofteson och Rosario Ali Taikon var med på tisdagens möte i Skarpnäck.
Lars Demetri (till vänster), Mikael Tofteson och Rosario Ali Taikon var med på tisdagens möte i Skarpnäck. Foto: Paul Hansen

Barn som tas ur skolan och föräldrar som inte vågar kontrollera om de står i polisens register. Efter DN:s avslöjande har många romers förtroende för svenska staten helt raserats.

– Vi hade hoppats på att ni skulle vara många fler här. Men med tanke på det som har hänt förstår vi varför det inte är så.

På Skarpnäcks folkhögskola öppnar Karin Skoglund samrådsmötet mellan Stockholms kommun och en grupp romska företrädare. Mötet ska diskutera romers möjlighet till integration och inflytande i Stockholm.

Men bara nio personer från romska intressegrupper har dykt upp. Avslöjandet om polisens register har satt sina spår.

– Många som skulle ha kommit hit vill prioritera det andra just nu. Det finns demonstrationer som pågår, och fler är planerade, säger Gregori Kwiek som trots det tagit sig till mötet.

Polisens register har gjort frågan om diskrimineringen av romer allt mer brännande. Känslan av utanförskap och maktlöshet ökar. Kommunala projekt för integration känns hopplösa.

– Det är vi som ska föra register! Vi behöver veta hur många vi är, vilka vi är och vad vi kan. Vi måste organisera oss, säger Gregori Kwiek.

Mötesdeltagarna nickar. Det finns ingen som är oberörd av uppgifterna om de olagliga registren. Lars Demetri sitter i Europeiskt romskt forum och har representerat romer i integrationsfrågor sedan tidigt 90-tal. Han finns själv med i registret.

– Det är inte bara jag som står där. Min morfar är med, min syster och min bror också. Till och med mina barnbarn, säger han.

Han är upprörd över att polisen själva ska utreda om de begått något brott. Avslöjandet och efterspelet har ”fått korthuset att falla” enligt Lars Demetri. Sedan i måndags har andra romer vänt sig till honom. De är inte bara arga, många är rädda.

– Jag vet föräldrar som tagit sina barn ur skolan. Polisen har rätt att kartlägga kriminella och terrorister. Men inte mina barnbarn, säger han.

Andra romer har reagerat mer med trött uppgivenhet och ilska. En av dem är Mia Taikon, som också är med på mötet.

– Jag blir arg, men frågan du borde ställa dig är varför jag inte blir förvånad.

Hon är engagerad i romska intressegruppen och tidskriften É Romani Glinda. Att polisen haft olagligt bra koll på romer är något hon tar för självklart.

– Det här är nåt vi haft på känn hela tiden. Nu är vi glada att det kommer fram bevis. Förut har vi fått höra att det är inbillning. Att vi i Sverige lagt förtrycket av romer bakom oss.

Hennes mamma Maja-Lena Taikon håller med och säger att förtroendet som byggts upp mellan romer och svenska staten nu är helt raserat.

– Polisen hade faktiskt byggt upp ett förtroende. Våra barn ville bli poliser. Men nu är vi tillbaka på ruta noll.

– Ruta minus tre, säger Mia Taikon.

De är båda kritiska till hur polisen har agerat även efter att registren blev kända. De vet inte om de står med i registren, men tänker inte heller ta reda på det.

– 4 000 romer är registrerade. Men om resten av oss skickar in en förfrågan om att få ta del av registret, hur många blir registrerade då, säger Mia Taikon.

Menar du på allvar att du tror att ni skulle registreras?

– Jag menar absolut allvar. Det är polisen som ska kontakta dem som står med i registret, och alla ska få frågan om de vill polisanmäla det.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.