Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Skandalkirurgens operationer lex Maria-anmäldes inte

Paolo Macchiarini.
Paolo Macchiarini. Foto: Lina Alriksson

Trots att två patienter dog och en tredje fortfarande intensivvårdas efter skandalkirurgen Paolo Macchiarinis experimentella strupoperationer, gjorde Karolinska universitetssjukhuset inga lex Maria-anmälningar av det inträffade. Det borde man ha gjort i ett fall, medger tidigare sjukhusdirektören Birgir Jakobsson för SVT.

Kirurgen och forskaren Paolo Macchiarini opererade under 2011 och 2012 in konstgjorda plaststrupar i tre patienter på Karolinska universitetssjukhuset. Två av dem dog efter en tid, medan den tredje fortfarande efter tre år intensivvårdas efter det misslyckade ingreppet.

SVT har begär ut avvikelserapporterna för de tre patienterna och bara funnit mindre anmärkningar, att den första patienten hostat upp ett litet plaströr och att en patient vid ett tillfälle saknat identitetsarmband.

Trots att operationerna lett till dödsfall och svårt lidande, har ingen av dem anmälts av sjukhuset enligt lex Maria-reglerna.

I dag medger den dåvarande sjukhusdirektören Birgir Jakobsson, som var den som fattade beslutet 2013 om att Macchiarini inte fick fortsätta att operera där, att operationen av kvinnan som fortfarande intensivvårdas, borde ha anmälts.

– Med facit i hand borde det ha resulterat i en lex Maria. Man hade kanske då gått till botten med varför det gick som det gick med en extern utredning av IVO (Inspektionen för vård och omsorg). Vi hade kanske gjort en mer kritisk granskning på sjukhuset, säger Birgir Jakobsson till SVT.

Lex Maria-reglerna går ut på att en vårdgivare själv ska ”anmäla händelser som har medfört eller hade kunnat medföra en allvarlig vårdskada”. Syftet är att undvika att liknande händelser inträffar i framtiden. Anmälan görs till IVO.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.