Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Skåne mot rasism: Chockerande övervåld

”Vi är alla i chock över polisens övervåld.” Det säger Matilda Renkvist, talesperson för nätverket Skåne mot rasism, efter sammanstötningarna på lördagen i Malmö då Svenskarnas partis (SVP) möte möttes av en stor motdemonstration.

Skåne mot rasism, bestående av ett antal grupper med gemensamt mål att visa SVP att partiet inte har i Skåne att göra, samlade demonstranter redan vid 10-tiden på lördagen i Pildammsparken.

– Runt 2.000 personer ställde upp. Efter att ha samlats i Pildammsparken gick vi genom Malmö till Limhamnstorget, där SVP skulle hålla mötet, säger Matilda Renkvist till DN.

Så långt gick allt bra. Enligt Matilda Renkvist var det en blandad skara i leden. Längst bak gick en grupp med sina små i barnvagnar.

– Det kändes att det var många olika människor med ett gemensamt mål, säger hon, och berättar att man varit i kontakt med polisen innan demonstrationen.

– Men jag var inte med då, så jag känner inte till vad som sades.

När sammanstötningarna med polisen följde utspelades mycket våldsamma scener, när ridande polis rände in i en folksamling och personer trampades ned.

– Vi är alla i chock över polisens övervåld. Jag har själv sett bilder när polishästar trampar ner människor, makabra syner, säger Matilda Renkvist.

Är du förvånad över det som hände?

– Ja, det var en obehaglig överraskning.

Hon säger att man från Skåne mot rasisms sida inte varit i kontakt med polisen efter händelserna.

– Och det har inte sagts något om att ta kontakt.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.