Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Skånepolisen lät fler använda romregistret

Skånepolisens register över tusentals romer har använts i migrationsärenden. Det säger Säkerhets- och integritetsskyddsnämndens ordförande Sigurd Heuman efter en inspektion i Lund på måndagen. ”Det tycks mer och mer ha gått mot att bli ett 'bra-att-ha-register' när det gäller romer”, säger Sigurd Heuman.

Under måndagen gjorde kontrollmyndigheten Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden (SIN) ett andra besök hos Skånepolisen. Syftet var att få reda på mer om den registrering av tusentals romer i alla åldrar och över hela landet som DN avslöjat att polisen ägnat sig åt.

Beskedet från Skånepolisen i förra veckan var att registreringen handlar om att bekämpa grov brottslighet i samband med en pågående släktfejd. Efter inspektionen hos polisområde Mellersta Skåne i Lund, vars anställda hanterat registret, säger SIN:s ordförande, förre lagmannen Sigurd Heuman:

– Från början kan det ha handlat om den här släktfejden i Staffanstorp som det talats om. Men senare har användningen utvidgats. Registret har använts till andra ändamål, exempelvis vid migrationsärenden.

Hur då?

– Om folk kommer och vill få uppehållstillstånd så kan det vara problem att en del av dem far med osanning. Då har man vänt sig till kriminalunderrättelsetjänsten som har det här registret för att kontrollera identiteten, säger Sigurd Heuman.

Är det Migrationsverket som fått uppgifterna från polisens romska register?

– Så har jag förstått det, att Migrationsverket ringt till polisen och sagt: kan ni kolla den här personen. Men det skulle möjligen kunna vara gränspolisen. Jag är inte helt säker där, säger Sigurd Heuman.

SIN:s ordförande säger till DN att registret även använts i vanliga polisutredningar, som inte har med någon släktfejd att göra.

– Om några romer gripits vid en brottslig verksamhet så har poliserna kanske varit nyfikna på om det finns medbrottslingar. Då har man vänt sig till kriminalunderrättelsetjänsten och frågat om vilka släktingar som finns. Då har man sökt i det här registret, säger Sigurd Heuman.

Han är avvisande till polisens försäkran om att det inte handlar om registrering på etnisk grund.

– Registret avser ju i princip bara romer, och personer som gift sig med romer, säger Heuman.

Från sin inspektion får SIN-ordföranden intrycket att anställda inom polisen själva betraktat det som ett rent romskt register. Etiketten Kringresande – som datamappen med registret döpts till i polisens datasystem – är talande, menar Sigurd Heuman.

– Det är uppenbart att kringresande i detta sammanhang inte kan syfta på något annat än romer, säger han.

Den omfattande registreringen av romer möjliggjordes av ett beslut från den 22 oktober 2009, fattat av skånska länskriminalens dåvarande chef Henrik Malmquist, i dag chef för rikskriminalen i Stockholm.

Beslutet handlade om att inleda en så kallad särskild undersökning som skulle kartlägga nyckelpersoner och nätverk som ägnade sig åt allvarlig brottslighet.

Snart var polisen i färd med att samla in personuppgifter om tusentals romer över hela Sverige. Enligt Sigurd Heuman inrättades registret den 5 juli 2011.

– Men man undrar ju var uppgifterna kommer ifrån från början. Det kan naturligtvis finnas ett gammalt register som detta bygger på.

Registret Total med 4.029 människor blev färdigt på våren 2012, och lades in i en mapp döpt till ”Kringresande” i polisens gemensamma datasystem.

I registret finns många ostraffade vuxna, över tusen barn och långt över hundra avlidna människor. De yngsta är i dag två år, och tycks ha registrerats sommaren 2011, när de var några månader gamla. De äldsta i registret är födda år 1894, 1896 och 1897 och döda sedan många år.

Den geografiska spridningen på de registrerade är stor. Här finns 528 personer med postadress i Stockholms kommun. 380 från Göteborg. 733 från Malmö. 165 från Lund. 103 från Helsingborg.

DN berättade i förra veckan om ett andra register med 997 namn – de flesta andra än i Total, men några återkommer i bägge registren.

Enligt Sigurd Heuman handlar det totalt om runt 4 700 registrerade. En allvarlig brist är, menar han, att det inte går att se vilka registrerade som är misstänkta och vilka som inte är det.

SIN ska fatta beslut om Skånepolisens romska registrering i mitten av november. Sigurd Heuman säger att många frågor fortfarande är obesvarade.

Varför måste man ha alla dessa personer registrerade? Varför barn och avlidna?

När DN under måndagseftermiddagen intervjuar länskriminalens chef Stefan Sintéus, som förlängt tillståndet att registrera, har han få svar. Han säger att han inte personligen känt till de romska registren och hänvisar till pågående utredningar.

Stefan Sintéus vill inte utesluta att det kan ha varit i sin ordning att registrera över tusen barn och många döda.

– Jag kan i dag inte säga om det var befogat eller relevant. Vi får låta utredningen ha sin gång, säger Stefan Sintéus, som själv inte tittat i de romska registren.

Är du ansvarig för dessa register?

–  Jag har processledaransvar. Men jag gör inte detaljkontroller av databaser.

Susanne Håkansson i Skarpnäck, en av många ostraffade i det romska registret, har hört att registret handlar om en släktfejd.

– Är det i Skåne? Det kanske kan handla om just de barnen, barn till kriminella. Men tusen andra barn? Mina barn och barnbarn? Det känns som om polisen drar alla oss romer över en kam, säger Susanne Håkansson.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.