Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Skånepolisen ska redogöra för romregistrering

Regeringskommissionen mot antiziganism träffade på fredagen Skånepolisen. Uppdrag: Lösa förtroendekrisen efter DN:s avslöjande om romregistret.

Justitiekanslern (JK) har i dagarna slagit fast att samtliga runt 4.700 registrerade i Skånepolisens uppgiftssamling ”Kringresande”. utsatts för kränkning genom registreringen. De har rätt till 5.000 kronor var i skadestånd, enligt JK.

I dag hade regeringens tillsatta kommission mot antiziganism ett ”preliminärt möte” med representanter från Skånepolisen, för att gå igenom hur förtroendekrisen kan lösas.

– Vi har fått regeringens uppdrag att titta på frågan om registreringen och vi kommer att göra det ordentligt, gå igenom alla översynsorgan som har agerat och göra en samlad bedömning, säger Thomas Hammarberg.

Enligt honom handlar det framförallt om att överbrygga den förtroendeklyfta som registret har skapat.

– Även om vi inte har någon formell makt kommer den moraliska kraften i det vi säger vara ganska stor, särskilt då majoriteten av kommissionens medlemmar är romer.

Mötet på fredagseftermiddagen utmynnade i att Skånepolisen ska lämna en redogörelse till kommissionen, på tre punkter, efter att JO har lämnat sin bedömning.

– Punkterna är att gå igenom exakt vad som har hänt i registreringen, gå igenom kritikpunkterna de har fått och beskriva vilka åtgärder de har vidtagit, samt att det måste komma ett tydligt erkännande från deras sida, någon slags ursäkt till de drabbade, säger Thomas Hammarberg.

Polisen markerade enligt Hammarberg under mötet att det inte funnits något etiskt element, utan att det handlat om vanskötsel av registret.

– Det som var positivt med mötet var att de upplevde att det finns mer att göra.

DN avslöjade i höstas det olagliga registret, som skapades av kriminalunderrättelsetjänsten i Lund sommaren 2011. Polisen samlade in personuppgifter från tusentals människor över hela landet. Många var helt ostraffade, och registret innehöll inga uppgifter om brottslighet eller misstanke. Istället var det familjebanden i olika romska släkter som kartlagts.

Nästan alla i registret var romer, men även en del ingifta ickeromer och deras släktingar fanns med.

Kontrollmyndigheten Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden (SIN) gjorde i höstas klart Skånepolisens registrering var olaglig på en rad punkter och beordrade Polismyndigheten i Skåne att antingen helt förstöra registret, eller utföra en omfattande gallring bland de tusentals uppgifterna. Skånepolisen valde det senare alternativet.

– Biträdande länspolismästaren menade att de accepterade kritiken som kommit från SIN och att de är beredda att vidta åtgärder för att det inte ska kunna ske igen, men ett sådant uttalande till oss löser inte frågan om förtroendet, säger Thomas Hammarberg.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.