Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Skånepolisen teg om sina register

Foto: Anders Hansson

Bara några månader efter att Skånepolisen lagt in över tusen romska barn i sitt register kom en fråga från kontrollmyndigheten i Stockholm: Har ni register med känsliga uppgifter?

I sitt svar skrev Skånepolisen inte ett ord om sin massregistrering av romer.

Nu är polisen som hanterat de romska registren föremål för intern utredning. Han säger till DN att han inte vet om han får jobba kvar.

På tisdagen gjorde kontrollmyndigheten Säkerhets- och integritetsskyddsnämnden (SIN) en blixtinspektion hos Skånepolisen. Syftet var att få reda på mer om den registrering av tusentals romer i alla åldrar och över hela landet som DN avslöjat att polisen ägnat sig åt.

– Det är extremt obehagligt med uppgifterna om alla dessa regi­strerade barn, sade SIN:s kanslichef Eva Melander Tell.

SIN:s ordförande, förre lagmannen Sigurd Heuman, var den som genomförde inspektionen i går. Han ville ha svar på vilka register som förts och exakt vilka som haft tillgång till dem, sade han.

Men faktum är att SIN, som är den myndighet som ska granska att polisen hanterar personuppgifter rätt, redan frågat Skånepolisen om de har några register där känsliga personuppgifter kan förekomma.

Det var på våren 2012 – ett drygt halvår efter att Skånepolisen lagt in över tusen romska barn i registret ”Total”, som använts av poliser och polisens analytiker som ett sorts uppslagsverk över romska familjeband.

I sitt svar till SIN skrev Skåne­polisen att känsliga personuppgifter kunde förekomma i fyra polisregister: Rationell anmälningsrutin (RAR), Datoriserad utredningsrutin – tvångsmedel (DurTvå), Polisens utredningsstöd (Pust) samt kommunikationscentralens system.

Däremot nämnde inte Skåne­polisen den underrättelseverksamhet som myndigheten bedriver, med mappen ”Kringresande” och dess register över tusentals romer vid namn ”Total”. Inte heller det andra stora registret med 997 namn som DN avslöjade på tisdagen.

Det var inte enbart Skånepolisen som fick frågan om register och känsliga personuppgifter från SIN – enkäten gick ut till samtliga landets 21 polismyndigheter. Sju av myndigheterna nämnde att känsliga personuppgifter kunde finnas i underrättelseverksamheten.

Men inte Skåne.

När DN på tisdag eftermiddag frågade Skånes länspolismästare Klas Johansson varför hans myndighet inte berättat om masskartläggningen av svenska romer för SIN kunde han inte ge ett svar.

– Jag har svårt att bilda mig en uppfattning om det, sade han.

Däremot kom hans polischefskollega Petra Stenkula med ny information. Hon berättade att hon personligen hade förbjudit etniskt baserade register över romer vid Skånepolisen.

– Det är helt riktigt att det fanns sådana listor på 1980- och 90-talen. Jag var själv med och förbjöd dem i början på 2000-talet, sade Petra Stenkula som i dag är biträdande chef för länskriminalen, men som då arbetade som jurist med ansvar för hantering av personuppgifter.

Hur många register över romer stötte du på?

– Mindre än fem.

Togs personuppgifterna från de romska registren bort efter att du förbjudit dem?

– Det förutsätter jag.

Kan det vara de gamla listorna på romer som ligger till grund för de nya registren?

– Den tanken har föresvävat även mig. Men vi vet inte i nuläget, säger Petra Stenkula.

Polisledningens officiella version är att masskartläggningen av romer har sin grund i en särskild undersökning som inleddes efter ett storbråk vid ett dop i skånska Staffanstorp 2009.

Polischeferna kan dock inte svara på hur det gått med den utredningen, inte ens om den lett till åtal eller lagts ned.

Enligt säkra uppgifter till DN så har ”Total”-registret med tusentals romer använts som ett sorts uppslagsverk över romers släktband i flera utredningar. Minst 70 polis­anställda, troligen många fler, har rätt att fritt söka i registret.

Den server inom polisen som registret ligger på kallas ”X”. Enligt en av Aftonbladets poliskällor gömmer X-servern ”lite av varje”.

– Den har blivit rena lekstugan för personalen på kriminalunderrättelsetjänsten. Här kan man sitta och plocka fram namn på folk lite hur som helst – och sprida uppgifterna till andra, säger källan till Aftonbladet.

Det är kriminalunderrättelsetjänsten i Lund som senast hanterat polisens stora romska register. Den anställde där som upprättat registret ville i går inte tala med DN.

– Det är så att jag blivit föremål för utredning. Jag vill att det går den rätta vägen, och tänker prata med utredarna först, säger han.

Blir du kvar inom polisen?

– Det får vi se.

Även chefen för kriminalunderrättelsetjänsten i Lund är under utredning. Förundersökningen sköts av riksenheten för polismål i Stockholm.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.