Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-15 14:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/skansk-youtubeprofil-uppmanade-till-mord-pa-vita-anmals/

Sverige

Skånsk Youtubeprofil uppmanade till mord på vita – anmäls

Näthatsgranskaren, en antirasistisk grupp, har polisanmält en nätunderhållare från Lund som i ett filmklipp uppmanat till att mörda vita svenskar.

Ribban för hets mot folkgrupp är högre när måltavlan är majoritetsbefolkningen – men detta är så grovt att det är olagligt, anser Näthatsgranskaren. 

”Om någon vit kille eller vit tjej försöker snacka skit om dig – skjut dem! Om de snackar skit om din familj – skjut dem!”

Så löd uppmaningen i ett videoklipp som en Youtubeprofil från Lund spelade in och spred i Instagramgruppen ”Bara svarta”, en separatistisk grupp för icke-vita. Nu anmäler den antirasistiska gruppen Näthatsgranskaren profilen för brottet hets mot folkgrupp samt uppvigling.

– Det här är skadligt på så många sätt. Dels blir det vatten på kvarnen för högerextrema rörelser. Dels kan så här grov retorik faktiskt leda till att människor i socialt utanförskap hetsas till att begå attentat, säger Tomas Åberg på Näthatsgranskaren.

Youtubeprofilen är en svensk medborgare i 20-årsåldern från Lund med rötter i Nigeria. I det anmälda filmklippet talar han in i kameran och säger att han har ett viktigt meddelande till sina ”svarta bröder och systrar”: ”Vi svarta ska ta över.”

Sedan följer uppmaningar om att ta vita som slavar och ”behandla dem ännu värre”. Vita som försöker ”jiddra” ska skjutas, säger Youtubeprofilen i filmen som han själv spelat in. Han postade inte det anmälda filmklippet i sin vanliga Youtubekanal, där han har över 40.000 prenumeranter, utan i den slutna Instagramgruppen ”Bara svarta” med drygt 400 medlemmar. Snart spred sig klippet även utanför Bara svarta-gruppen (som nu är bortplockad från Instagram).

Förra året flerdubblades antalet fällande domar om hets mot folkgrupp på nätet – från 23 domar år 2017, till 116 år 2018. I år är antalet domar fortsatt högt, enligt statistik från Expo, med 67 fällande domar under årets sju första månader.

En viktig orsak till ökningen av fällande domar är systematiskt arbete från grupper som Juridikfronten och Näthatsgranskaren, som samlar in olagligt näthat, säkrar bevis och underlättar polisens arbete genom gedigna polisanmälningar. 

Näthatsgranskaren har sedan starten 2017 gjort hundratals anmälningar, som enligt organisationens egen statistik lett till sammanlagt 213 fällande domar för olika brott. Oftast riktar sig hatet mot invandrargrupper eller religiösa minoriteter, som muslimer. Senast i onsdags dömdes en 60-årig Köpingsbo till hets mot folkgrupp efter att ha uppmanat till att skjuta svarta människor.

Fallet med Lundabon är den första anmälan från Näthatsgranskaren där hetsen inte riktar sig mot någon minoritetsgrupp, utan mot vita svenskar. Lagstiftningen om hets mot folkgrupp har kommit till för att skydda minoriteter, men även majoritetsbefolkningen kan omfattas av lagstiftningens skydd. Om hatet riktar sig mot majoritetsbefolkningen ligger dock ribban något högre för att det ska bedömas som olagligt, enligt en dom från Norrköpings tingsrätt häromåret.

– Vi bedömer att de här uttalandena och hoten om att skjuta svenskar ändå är så pass grova att de är olagliga, även om de riktar sig mot en majoritetsgrupp. Och skulle det inte vara hets mot folkgrupp så är det åtminstone uppvigling, säger Tomas Åberg, projektledare på Näthatsgranskaren.

Youtubeprofilen har uttryckt ånger över sina utfall i klipp som postats på nätet de senaste dagarna.

– Det var aldrig meningen att det skulle spåra ur som det gjorde. Jag ber om ursäkt till dem som tagit illa upp. Det är oacceptabelt och jag borde inte ha gjort det, har han sagt.

Tomas Åberg på Näthatsgranskaren ger inte mycket för ursäkten eller för mannens förklaring att det hela var ett skämt.

– Det framstår som en efterhandskonstruktion. Och även om det skulle ha varit ett skämt, så måste han ha insett att många skulle ta det här på allvar.

De senaste veckorna har Youtubeprofilens uppmaning att skjuta vita svenskar spridits flitigt på rasistiska och nationalistiska sajter. Den som läser kommentarsfälten hittar snabbt många grovt rasistiska utfall både mot profilen och mot svarta i allmänhet.  

Det är viktigt, anser Tomas Åberg på Näthatsgranskaren, att brottet hets mot folkgrupp prövas även när hoten riktats mot majoritetsbefolkningen. 

– Den här hatiska videon är redan ett vapen i händerna på den rasideologiska miljön. Rättsväsendet måste ta det här på allvar och utreda det ordentligt – annars riskerar filmklippet att bli ett ännu starkare vapen för dem. Det kan få allvarliga konsekvenser även för andra.