Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Skarp JO-kritik mot Sture Bergwalls läkare

Justitieombudsmannen riktar allvarlig kritik mot två chefsöverläkare på Östersunds respektive Säters sjukhus. Han borde inte ha blivit tvångsvårdad efter ett positivt drogtest som var högst osäkert och som dessutom skulle visa sig ha varit felaktigt, skriver JO.

Sture Bergwall, även känd som Thomas Quick, lämnade ett urinprov som tydde på att han hade missbrukat amfetamin den 3 september 2014. Samma dag gav dock ett annat prov negativt resultat och en vecka senare visade ett grundligare test att han inte alls hade narkotikapreparat i kroppen.

Rättsmedicinalverkets uppfattning är att positiva så kallade screeningtest alltid kräver bekräftelse från laboratorieanalys och Socialstyrelsen beskriver dem som otillräckligt tillförlitliga som underlag för beslut om exempelvis tvångsvård. JO delar myndigheternas inställning, inte minst med tanke på att de två första urinproven visade olika resultat.

Bergwall lades in på psykiatrisk avdelning under de sju dagar det grundliga provsvaret dröjde. Hans juridiska ombud bad om en snabb process vilket laboratoriet sagt att de skulle ha beviljat, men Östersunds chefsöverläkare borde ha begärt förtur, enligt JO, och då hade Bergwall kunnat lämna kliniken betydligt snabbare. Att inga andra alternativ än tvångsvård övervägdes är också en del av kritiken.

Sture Bergwall dömdes 1991 för bland annat grovt rån och fick sluten rättspsykiatrisk vård på Säters sjukhus. En tid senare fälldes han för sex mord som han under uppmärksammade former skulle frikännas. I mars 2014 övergick den slutna vården till öppen och Bergwall lämnade regelbundet urinprov – bara det aktuella testet var positivt.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.