Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Skärpt kontroll av taxi på Öresundsbron

Papperslösa flyktingar i taxibilar kan bli en vanligare syn på Öresundsbron.
Papperslösa flyktingar i taxibilar kan bli en vanligare syn på Öresundsbron. Foto: Daniel Nilsson

Papperslösa flyktingar i taxibilar kan bli en vanligare syn på Öresundsbron – nu skärper polisen blickarna mot taxibilar som kör över bron. Taxiförare bakom ratten riskerar att åka dit för människosmuggling.

Öresundsbron har länge varit flyktingarnas självklara väg till Sverige. Men när papperslösa flyktingar började stoppas vid sista tågstationen på dansk sida av Öresund har flyktvägen ritats om för många. Polisen ser en tydlig effekt av id-kravet som började gälla i måndags – inte minst vid Hyllie station i Malmö.

– Vi märkte det direkt. Pang, sade det bara, säger Ewa-Gun Westford, polisens presstalesperson, till TT.

Bara sex flyktingar togs emot av polisen på Hyllie under onsdagen för att registreras som asylsökande hos Migrationsverket, en siffra som kan jämföras med att hundratals ankom under många höstdygn. I princip alla asylsökande kommer numera med färjor till Trelleborg i stället för via Öresundsbron.

– 48 av 58 flyktingar kom den vägen i onsdags.

Men nu väcker en ny tendens på Öresundsförbindelsen polisens uppmärksamhet. Sedan id-kravet infördes har polisen observerat misstänkt taxitrafik med flyktingar över bron.

– Efter att ha funnits vid gränskontrollerna på Lernacken ett tag kan vi nu se en sådan förändring, säger Westford.

Det här är taxiresor som kan sluta med brottmisstanke om människosmuggling för taxichauffören. Allt beror på utredningen och bakgrunden i det specifika fallet. Id-kravet gäller inte för taxichaufförer som öppnar bildörren för en vinkande flykting i Köpenhamn.

– Men varje taxichaufför måste bilda sig en uppfattning om vem man får som kund, säger Westford.

Vem är i bilen? Och varför? Det är två frågor som hon tycker att taxichaufförerna ska ställa sig. Att kontrollera id vore mycket klokt, tycker hon.

Sedan de tillfälliga gränskontrollerna infördes finns ännu inget konkret fall där en taxichaufför misstänks för människosmuggling. Men eftersom misstankarna finns kommer polisen nu att ha fler ögon på taxibilarna.

– När vi får indikationer om att brott kan bli begångna så kommer vi att göra mer och fördjupade kontroller av taxibilar, men andra fordon kontrolleras ju också, säger Leif Fransson, operativt ansvarig för gränspolisen i syd, till TT.

Taxiförbundet uppmanar taxiförare att vara vaksamma när de kör passagerare från Danmark och korsar gränsen till Sverige.

– Man får använda sunt förnuft. I de fall man är minsta tveksam har man sin fulla rätta att säga nej till körningen, säger förbundsdirektör Claudio Skubla, som är kritisk mot att ett tungt ansvar läggs på förarnas axlar.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.