Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Skärpt straff för sexövergrepp på nätet

Foto: Jessica Gow/TT

Svea hovrätt skärpte på tisdagen straffet för en man som genom hot har förmått 65 flickor att utföra förnedrande sexuella handlingar på nätet. Den 29-årige mannen döms nu till fängelse i 7 år och 9 månader.

I tingsrätten dömdes mannen till sju års fängelse. Hovrätten anser att straffvärdet egentligen är åtta års fängelse, vilket är det längsta möjliga straffet enligt nuvarande lagstiftning. Men hovrätten gör ett avdrag på straffet eftersom mannen har suttit häktad och isolerad under lång tid.

Hovrätten har också dömt mannen att betala skadestånd till flickorna på totalt 5,8 miljoner kronor.

– Det är en bra dom. Hovrätten visar att man ser allvarligt på den här typen av övergrepp på nätet, anser kammaråklagare Annika Wennerström.

Mannen åtalas för en mängd sexuella övergrepp mot flickorna under åren 2009 till och med 2013.

Sexualbrott anses ofta vara svåra att leda i bevis. Annika Wennerström konstaterar att just övergrepp på nätet går att bevisa.

– Det går inte att göra saker på nätet utan att lämna spår efter sig. Här har vi haft en mängd spår som har pekat mot samma person. Vi kan läsa i chattar och se på bilder vad som har hänt, säger hon.

Hovrätten bedömer flera av brotten som grövre än tingsrätten gjorde. ”Det har många gånger varit fråga om grovt förnedrande och smärtsamma handlingar under många timmar. Flera av flickorna har också varit utsatta för upprepade nätövergrepp från mannens sida under längre tid”, skriver domstolen.

Mannen, som har arbetat som it-konsult, har inlett kontakten med flickorna på chattsajter. All kontakt har skett via nätet och han har inte träffat någon av flickorna i verkligheten.

Den åtalade har låtsats vara yngre än han är och har skickat bilder på andra pojkar och uppgett att de föreställer honom själv. Han har använt en mängd olika namn i kontakterna.

Annika Wennerström berättar att ungefär en tredjedel av flickorna har anmält vad de ha utsatts för. De övriga har polisen funnit under utredningen.

Mannens taktik har varit att förmå flickorna att ställa upp på utmanande bilder. Sedan har han hotat med att sprida bilderna, om flickorna inte ställer upp på grovt förnedrande saker framför webbkameran. Det har handlat om att för upp saker och nävar i kroppsöppningar. Flickorna har också krupit omkring och kallat sig själva för förnedrande ord, som ”hora”.

Flickorna har varit mellan 11 och 17 år gamla när de utsattes för övergreppen.

Mannen själv har nekat till brott och menar att någon annan har lyckats fjärrstyra hans dator. Men såväl tingsrätten som hovrätten anser att mannen har blivit överbevisad om att det verkligen är han som har legat bakom övergreppen.

– Invändningar om fjärrstyrning kommer i flera sådana här fall. Det är en utmaning att motbevisa. Vi har använt en mängd bevis för att visa att det är rätt person, säger Annika Wennerström.

Den dömde mannen har försvarats av advokaterna Anders Malmsten och Björn Törnell. DN har förgäves sökt dem för en kommentar till tisdagens dom.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.