Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Skärpt straff och utvisning för ung man med okänd ålder

En ung våldsbrottsling som tidigare bedömts vara 16 år anses nu vara äldre än 21 år. Svea hovrätt dömde på onsdagen mannen till ett och ett halvt års fängelse och utvisning ur Sverige.

På onsdagen kom hovrättens dom i målet som DN tidigare har berättat om. Den unge mannen, som tidigare ansågs vara en 16-årig pojke, döms nu till fängelse i ett och ett halvt år för att ha knivskurit en ung kvinna i ansiktet. Han utvisas också ur riket.

Mannen ville ha sex med kvinnan, och gick till angrepp med kniv efter att hon hade avvisat honom, har hon berättat. I tingsrätten dömdes mannen till ungdomsvård. Domstolen ansåg då att det inte var bevisat att han var äldre än 16 år. Men därefter har åklagaren presenterat nya bevis, bland annat från mannens hemland Algeriet. Där har han visat id-handlingar som tydde på att han var 22 år gammal. I Tysklands har han visat andra id-handlingar som visade att han var ännu äldre.

Svea hovrätt menar att det i alla fall finns tillräckliga bevis för att han är äldre än 21 år och skärper därför straffet.

Onsdagens dom är en av många där frågan om gärningsmannens ålder blir avgörande för straffet. Nyligen friades en pojke för en grov våldtäkt vid Fåfängan i Stockholm, eftersom hovrätten inte ansåg det bevisat att pojken hade hunnit bli 15 år.

Åldersbestämningar har blivit så viktiga i domstolarna att Riksåklagaren nu söker efter ett lämpligt fall att driva vidare till Högsta domstolen. I en ny sammanställning ”Prioriterade prejudikatfrågor 2016” från Åklagarmyndigheten ingår åldersbestämningar som en av punkterna. Brottslingar under 15 år får inte straffas alls. Om brottslingarna är yngre än 18 respektive 21 år så avgör det typ av straff och hur hårt straffet blir.

Högsta domstolen prövar endast prejudicerande fall. Det innebär att Åklagarmyndigheten nu söker ett lämpligt fall där åldersbedömningen är viktig.

Viktiga åldersgränser

Den som är under 15 år är enligt lagen inte straffmyndig och kan alltså inte dömas för brott.

Den som är mellan 15 och 17 år ska vanligtvis inte häktas. Straffet blir oftast sluten ungdomsvård i högst fyra år, i stället för fängelse.

Den som är under 21 år och begår brott får bara i undantagsfall dömas till fängelse. Straffet blir också kortare än för den som hunnit bli 21 år.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.