Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Skärpta krav på dem som avgör asyl till homosexuella

Grafik: Jonas Backlund
Regeringen skärper kraven på Migrationsverket när det gäller bedömningen av personer som uppger sexuell läggning som asylskäl.

Förföljelserna och trakasserierna av hbtq-personer har ökat i flera afrikanska länder. I Ryssland godkände duman nu i helgen i en första omgång ett lagförslag om förbud mot ”homosexuell propaganda”.

I Sverige blir sexuell läggning ett allt vanligare asylskäl.

Regeringen har tidigare år påtalat att kompetensen i hbtq-frågor måste höjas hos personalen på Migrationsverket.

I regleringsbrevet för 2013, där regeringen ger myndigheten särskilda uppdrag, ställs nya krav.

Regeringen vill att Migrationsverket redovisar sitt arbete för att säkerställa att lagen tillämpas ”likformigt” i alla ärenden, där sexuell läggning åberopas.

Uppdraget ska redovisas i sommar.

Som DN tidigare berättat har personalutbildningen på Migrationsverket gått långsamt. Många av Migrationsverkets handläggare har fortfarande inte gått utbildningen.

– Just nu är kursen obligatorisk för nya handläggare. Självklart hade det varit bra om även fler som redan arbetar här hade kunnat gå den, säger Sofia Sjöö, samordnare på Migrationsverket.

Riksförbundet för sexuellt likaberättigande, RFSL, har gång på gång kritiserat Migrationsverket.

Under årets Pridefestival presenterande juristen Aino Gröndahl en kartläggning av Migrationsverkets och migrationsdomstolarnas beslut. Myndigheterna motiverar ofta sina nej till uppehållstillstånd med att den asylsökande inte är trovärdig.

– Det beror ofta på bristande kunskaper om hur det är att leva som hbtq-person i ett land där homosexualitet är förbjudet. Och på bristande landinformation, säger Aino Gröndahl.

Migrationsverket är självkritiskt:

– Det finns fortfarande en risk för att ärenden bedöms utifrån stereotypa uppfattningar. Dessutom finns det brister i landinformationen. Vi måste göra mer, säger Migrationsverkets samordnare, Sofia Sjöö.

DN Plus: Kaala riskerar att utvisas till homofientliga Uganda

Riskerar att utvisas

Svenska myndigheter vill utvisa homosexuelle Kaala Lawrence till Uganda, som är ett av världens mest homofientliga länder.
Migrationsöverdomstolen har avslagit hans begäran om prövning.
Kaala Lawrence är numera gift med en man i Sverige.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.