Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-11-30 11:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/skarpta-krav-pa-folksamlingar/

SVENSK POLITIK

Skärpta krav på folksamlingar

19 min. Socialminister Lena Hallengren presenterade nya riktlinjer från Folkhälsomyndigheten.

Kraven skärps ytterligare på folksamlingar. Regeringen och Folkhälsomyndigheten vill att butiker, kollektivtrafik och idrottsarrangörer minskar trängseln eller ställer in sina arrangemang.

– Alla har ett ansvar för att minska smittspridningen, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

I fredags beslutade regeringen att begränsa allmänna sammankomster till högst 50 personer för att minska smittspridningen av det nya coronaviruset. Nu kommer Folkhälsomyndigheten med riktlinjer om hur förbudet ska hanteras i till exempel kollektivtrafiken, i varuhus eller på arbetsplatser.

– Det är var och ens ansvar att förhindra smittspridning av smittsamma sjukdomar, särskilt allmänfarliga sjukdomar som det här rör sig om, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

Myndigheten ger nu ut en samling riktlinjer som såväl befolkningen i stort som arbetsgivare och idrottsklubbar måste förhålla sig till.

– Man bör undvika att delta i större sociala sammanhang, till exempel fester, dop, kalas, bröllop av större karaktär, säger Johan Carlson.

Resandet med kollektivtrafiken har redan avtagit drastiskt i coronasmittans spår. Folkhälsomyndigheten vill ändå ge ytterligare uppmaningar till dem som driver kollektivtrafiken.

– Vår uppmaning är att man kör i den utsträckning som behövs för att minska trängsel. Att ställa in kollektivtrafik för att spara resurser men därmed öka trängseln är inte acceptabelt, säger Johan Carlson.

– Vi vill också att man ser över och begränsar antalet passagerare per fordon så att man helt enkelt inte får en trängsel som är olämplig. Det måste man naturligtvis göra utifrån hur fordonet ser ut och hur det är möblerat, fortsätter han.

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson och socialminister Lena Hallengren (S) på pressträffen.
Foto: Marko Säävälä/TT

För handeln gäller bland annat att antalet kunder som vistas i lokalerna samtidigt ska begränsas och att det finns kösystem som garanterar att människor slipper trängas.

De nya riktlinjerna är knutna till smittskyddslagen och ska enligt Johan Carlson inte ses som allmänna råd. Några straff kan dock inte dömas ut.

– Det finns inga sådana sanktioner i smittskyddslagen, med mindre än att man själv bär på smittan. Men det här är en tydlig normgivning i svensk lagstiftning att alla måste medverka till att minska smittspridningen, säger Johan Carlson.

Socialminister Lena Hallengren (S) anser att de nya riktlinjerna kommer att göra det tydligare för operatörerna i kollektivtrafiken om vad som gäller.

– Det har varit tydligt under längre tid att man ska minska avståndet och inte ha trängsel. Det hade varit möjligt för operatörerna att agera på ett kraftfullare sätt, nu blir det ännu tydligare, säger Lena Hallengren.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt