Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Skattplundringarna har upphört

Arkeologerna Jonas Paulsson och Dan Carlsson samt Majvor Östergren från länsstyrelsen söker efter fornminnen på Silveråkern.
Arkeologerna Jonas Paulsson och Dan Carlsson samt Majvor Östergren från länsstyrelsen söker efter fornminnen på Silveråkern. Foto: Anette Nantell
Plundringarna av medeltida skatter på Gotland har avbrutits. Det sedan polisen slog till mot fem män som i dag ställs inför rätta. Efter gripandet har inte en enda anmälan om fornminnesbrott på ön kommit in.

– Vårt intryck är att plundrarna nu ligger lågt, säger Majvor Östergren på Gotlands länsstyrelse.

År 2009 gjorde länsstyrelsen 18 anmälningar om fornminnesbrott. Tre av dessa finns med i rättegången som börjar i dag. Efter att polisen ingrep mot de misstänkta skattplundrarna i november 2009 har det inte kommit några nya anmälningar om plundringar alls.

Kriminalinspektör Mikael Åslund på Gotlandspolisen säger att rättegången som nu börjar är unik. I början på 90-talet skärptes lagstiftningen och brottet grovt fornminnesbrott kan ge upp till fyra års fängelse. Men tjugo år efter skärpningen har inte en enda plundrare ställts inför rätta, förrän nu.

– Vi har haft flera utredningar under årens lopp som vi har tvingats lägga ned i brist på bevis, berättar Mikael Åslund för DN.

Det är fem personer som nu står åtalade. De bor alla på fastlandet. Tre av dem är misstäkta för att med avancerad utrustning ha grävt upp skatter från vikingatiden på olika platser på Gotland. Två av dem nekar helt medan den tredje erkänner vissa delar. De två övriga männen åtalas för mindre brott.

Värdet på de fynd polisen har hittat, mest medeltida silvermynt från Tyskland, England och arabvärlden, uppskattas till minst 1,2 miljoner kronor.

Markägare som lämnar in fynd får hittelön av staten. Majvor Öster­gren betonar att det historiska värdet av fynden är mycket stort.

– Varje skatt är unik i sin sammansättning. Det kommer hit forskare från hela världen och studerar fynden, berättar hon.

Bakgrund:Värdefulla fynd förs ofta från ön

Vikingatiden utspelade sig ungefär under perioden 850–1050 e Kr. Hälften av alla vikingatida fynd i Sverige är gotländska och omkring 80 procent av alla vikingatidens skatter är funna på Gotland.

Gotland var under denna tid förmodligen, enligt historiker, en betydande redarstat med ett speciellt handelspolitiskt förhållande till Sveariket. Enbart på Gotland har påträffats omkring 600 silverskatter, den största med en vikt på över sju kilo. Antalet silvermynt som upptagits på ön är över 120.000 stycken, medan man i övriga Sverige påträffat ungefär 50.000 silvermynt.

Tonvis av fornlämningar har stulits och burits iväg från Gotland. Enligt Gotlands turistinformationssida har troligen varje större museum i Europa mynt och annat från ön.

DN

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.