Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-20 13:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/skickade-ingen-ambulans-nu-anmals-112/

Sverige

Skickade ingen ambulans - nu anmäls 112

Ett fyraårigt barn i Göteborg skadades svårt när hon träffades av en blomkruka som en man kastat från en balkong. När mamman ringde 112 prioriterades flickan inte för en ambulans. 

Nu lex Maria-anmäler regionen händelsen. 

Fyra barn i förskoleåldern lekte i snön på en innergård i stadsdelen Bergsjön i Göteborg när en man blev irriterade på dem. Han kastade då en kruka som vägde minst ett och ett halvt kilo. Den träffade ett av barnen, en fyraårig flicka, i huvudet, enligt GP som granskat händelsen. 

Flickan skadades svårt och när mamman ringde 112 prioriterades inte flickan och ingen ambulans skickades, berättar hon för tidningen.  

Mamman ringde flera gånger till 112 utan resultat. Även polisen, som larmats till platsen, ringde larmnumret. När ambulans inte kom till platsen körde polispatrullen själv flickan till sjukhuset. Där fick flickan opereras för frakturer i ögonhålan och i skallen.

Nu lex Maria-anmäler regionen den uppmärksammade händelsen till Inspektionen för vård och omsorg. I anmälan konstaterar larmcentralen själv att en ambulans borde ha skickats ut vid det första samtalet.

Mannen som kastade blomkrukan på barnet dömdes till sluten rättspsykiatrisk vård för bland annat grov misshandel.

Läs mer: Kastade blomkruka på fyraåring i Göteborg – döms