Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-07-02 03:42

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/skidorters-behov-av-sno-krockar-med-naturvarden-1/

SVERIGE

Skidorters behov av snö krockar med naturvärden

Bild 1 av 2 Redan i dag tillverkas mycket av den snö som behövs för skidåkning i Sverige. I framtiden kommer det att bli ännu vanligare – om klimatet blir varmare.
Foto: Lisa Mattisson
Bild 2 av 2 Vita band med artificiell snö i för övrigt gröna landskap är vanligt på kontinenten. Här i Ruhpolding i södra Tyskland.
Foto: Matthias Schrader/AP

Snö kan bli en bristvara i framtiden. För svenska skidorter innebär klimatförändringen 20–60 färre snödagar per år. De största orterna har redan ansökt om att få pumpa upp mer vatten ur älvar för att öka den egna produktionen av snö.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs DN gratis hela sommaren!

Alla artiklar gratis fram till 31 augusti, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Efter kampanjperioden gäller ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online. 

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.