Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-09 02:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/skillnaden-blir-att-annu-fler-gaster-skrams-bort/

Sverige

”Skillnaden blir att ännu fler gäster skräms bort”

Bild 1 av 3 Tomas Ek serverar stamkunderna Barbro Johansson och Bengt Andersson.
Foto: Magnus Hallgren
Bild 2 av 3 Bengt Andersson och Barbro Johansson dricker öl och löser korsord.
Foto: Magnus Hallgren
Bild 3 av 3 Tomas Ek.
Foto: Magnus Hallgren

Att undvika trängsel vid bardisken är just nu inget problem på puben Oliver Twist på Söder i Stockholm. Det är glest mellan gästerna under coronapandemin.

– Den stora skillnaden med det nya påbudet blir att ännu fler gäster kommer att skrämmas bort, säger Tomas Ek, som är delägare till puben och restaurangen. 

Från och med onsdagen tillåts endast bordsservering för att minska spridningen av coronaviruset. På Oliver Twist innebär Folkhälsomyndighetens besked ingen större förändring. Redan nu måste kunderna tvätta händerna innan de får komma in i restaurangen. 

Att hantera bordsbeställningar är inget problem. Lunchgästerna har halverats och på kvällarna har puben bara ett tiotal matgäster. I matsalen går det att sprida ut gästerna med tomma bord mellan sällskapen. De som kommer för att dricka öl får plats vid ståborden.

Uppmaning till gästerna.
Uppmaning till gästerna. Foto: Magnus Hallgren

– När reglerna skärps blir det en psykologisk reaktion. Folk blir ännu mer rädda för att besöka en restaurang, säger Tomas Ek.

De senaste veckorna har varit stökiga. Tomas Ek säger att han har arbetat som i en dimma under den osannolika händelseutvecklingen med coronaviruset. Som restaurangägare försöker han tolka förändringarna i myndigheternas regelverk efter bästa förmåga, men det finns oklarheter. 

– Jag förstår att de vill allas bästa, men jag tror inte att Folkhälsomyndigheten riktigt förstår flödet på en restaurang, säger Tomas Ek.

Oliver Twist håller öppet som vanligt, men är det lite folk vid 22-tiden på kvällen stänger puben tidigare. Personalen har minskat från sex till tre personer på kvällarna. Det är i första hand timanställda som drabbas.

– Att hålla stängt är inget alternativ, jag månar om verksamheten och jobben. Vi har funnits länge på samma ställe och får fint stöd och förståelse av stamgästerna, framför allt när det gäller lunchserveringen, säger Tomas Ek.

Vid ett av barborden sitter Barbro Johansson och Bengt Andersson och dricker öl och löser korsord i varsin dagstidning.

– Det här är vårt stamställe. Vi kommer hit två gånger i veckan och det tänker vi fortsätta med. Det känns extra viktigt just nu, säger Barbro Johansson.

På onsdagen ska Tomas Ek och hans personal sätta upp uteserveringen. Normalt är det den 1 april som gäller, men beskedet från polisen är att det är tillåtet att dra igång tidigare.