Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-10-04 13:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/skistar-stanger-skidanlaggningarna-infor-pasken/

SVERIGE

Skistar och Kläppen stänger skidanläggningarna inför påsken

Skistar stänger samtliga skidanläggningar i Sverige.
Foto: Pontus Lundahl / TT

Skistar stänger samtliga skidanläggningar i Sverige från och med den 6 april. Anläggningarna kommer att förbli stängda resten av säsongen. Samma sak gäller Branäsgruppens anläggningar.

– Jag är väldigt glad och lättad över det här kloka och logiska beslutet, säger läkaren Sofia Leje som är närvårdschef i Åre.

Beslutet togs efter en diskussion mellan Folkhälsomyndigheten och Skistar under tisdagen. Det innebär att anläggningarna i Sälen, Vemdalen och Åre stängs.

– Hälsa och säkerhet går i första hand. Vi vill inte medverka till en ökad press på sjukvården. Därför känns det bra att ha fattat det här beslutet, säger Skistars vd Stefan Sjöstrand.

På tisdagsmorgonen hade han ett möte med smittskyddsläkaren i Dalarna och hälsovårdscentralen i Sälen.

– Det framkom tydligt att vi har en kritisk situation inom vården. När jag senare pratade med Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson fick jag ett tydligt råd om att stänga anläggningarna, som vi följde direkt. Vi har haft en tät kontakt med myndigheten de senaste veckorna och rättat oss efter alla deras rekommendationer, säger Stefan Sjöstrand.

Stängningen gäller resten av vintersäsongen 2020. Påskgäster får boka av eller boka om till nästa år. Enligt Stefan Sjöstrand går det i nuläget inte att säga hur den tidiga stängningen påverkar resultatet. Han har heller inte haft någon kontakt med hotell och restauranger som påverkas av beskedet.

– Det är jättebra och klokt inte minst med tanke på att ett antal tusen personer i backarna riskerar att belasta sjukvården lokalt genom benbrott och andra skador. Det är inte vad den behöver just nu. Den är redan ansträngd, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Anders Tegnell påpekar att myndigheten inte tror att det är själva skidåkningen som är problemet.

– Men när man signalerar att sjukvården redan halvt om halvt går på knäna då är det bra att ta det på allvar. Sedan finns det också en viss risk att man flyttar smittan från storstadsområdena, och inte minst från Stockholm som är mest utsatt för coronasmittan, till andra delar av landet. Men där tycker vi att man redan har vidtagit en hel del åtgärder.

Sofia Leje, närvårdschef i Åre, har i flera veckor veckor krävt att skidanläggningarna ska stänga.

– Vi har varit väldigt, väldigt oroliga. Det här handlar faktiskt om att rädda människoliv, säger Sofia Leje.

Hon har haft en hög profil i debatten och Sofia Leje säger att hon inte kunde ha agerat på annat sätt ur ett etiskt perspektiv.

– Många saker har ställts på sin spets de senaste veckorna. Åre är en liten ort där många är beroende av turismen, men just nu måste vi prioritera andra saker. Jag har fått ett stöd av många, medan andra säkert undrat vad jag håller på med. Jag har själv hållit mig undan från folk, som läkare är det viktigt att hålla sig frisk.

Anders Bjernulf är vd för Destination Sälen, där Skistar driver liftsystemet tycker att det är självklart att rätta sig efter Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

– Folkhälsan kommer i första hand. Jag tycker att alla har agerat korrekt. Fram till nu har Folkhälsomyndigheten sagt att det är okej att åka skidor i våra backar. När rekommendationen nu är att stänga rättar sig Skistar efter det. Det är Folkhälsomyndigheten som har experterna, alla har förlitat sig på att få säger Anders Bjernulf.

Även Branäsgruppen stänger sina anläggningar Branäs och Kungsberget för säsongen. Beslutet är en följd av Folkhälsomyndighetens rekommendationer kring covid-19.

– Det är jättetråkigt såklart, framför allt för alla våra gäster som hade planerat en härlig skidsemester med nära och kära. Men i dessa tider får man inse att det finns viktigare saker i livet än skidåkning, säger Anders Kjällström, vd för Branäsgruppen, i ett pressmeddelande.

Skistar har sedan tidigare stängt sina båda norska skidanläggningar, i Trysil och Hemsedal. Detta efter lokala beslut i Norge.

Också Kläppen i Sälen beslutade på tisdagen att stänga för säsongen den 5 april. Det skriver ägarna i ett pressmeddelande:

”Denna åtgärd vidtas för att förhindra spridning av COVID-19-viruset och stödja de åtgärder som regeringen samt Folkhälsomyndigheten har vidtagit samt med dialog med lokal region.”