Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Skog för en halv miljard förstörd

Värden för drygt en halv miljard kan ha brunnit upp i den stora skogsbranden väster om Sala.

– Brandskadat trä duger bara som bränsle, säger Göran Hagerfors, distriktschef på Skogs­styrelsen.

Länsstyrelsen beräknar att totalt 16 800 hektar hittills har berörts. Hälften av marken ägs av skogsbolagen Sveaskog, Bergvik skog och AB Karl Hedin. Enskilda markägare äger 5 500 hektar.

Det totala värdet på skogen uppskattas enligt länsstyrelsen i Västmanlands län till mellan 300 och 600 miljoner kronor.

– Det går inte att få avsättning för brandskadat virke och industrin tar inte heller emot massaveden. Virket kan gå som bränsle till värmeverk, men då är värdet lågt, säger Göran Hagerfors, distriktschef på Skogsstyrelsen i Uppsala.

I skogen väster om Sala, som övervägande består av tall, finns också flera skyddade områden, bland annat tre naturreservat.

Barrskog brinner ofta lättare än lövskog, men vid en skogsbrand har det mindre betydelse då det framför allt är marken som brinner, konstaterar Anders Granström, lektor i brandekologi vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.

– Att försöka minska brand­risken genom att ändra sammansättningen på olika trädslag är nästan ­döfött, säger han.

När det blåser är inte heller brandgator särskilt effektiva. Brinnande kvistar kan flyga långa sträckor. Därför är det viktigt att inte lämna för mycket rester efter avverkning.

– Skogsbolagen bör också undvika att köra maskiner när det är ­extremt torrt. Har de inte gummihjul uppstår det lätt gnistor.

Klimatförändringen gör att brandrisken kommer att öka under sommaren i Götaland, enligt Patrick Samuelsson, klimatforskare på SMHI. Där stiger temperaturen samtidigt som nederbörden inte ökar på samma sätt som i Svealand och Norrland.

– I södra Sverige blir det torrare i markerna eftersom avdunstningen kommer att öka, säger han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.