Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-03 21:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/skogsbrand-harjar-i-naturreservat-inte-under-kontroll/

Sverige

Skogsbrand härjar i naturreservat – ”inte under kontroll”

En skogsbrand härjar på torsdagen i Svartedalens naturreservat i Stenungsunds kommun. Enligt räddningstjänsten kan branden ta upp till ett dygn att släcka.

– Den är inte under kontroll än, Christer Dyrfeldt, larm och ledningsoperatör på Räddningstjänsten Storgöteborg.

Skogsbranden är den första stora skogsbranden som brutit ut i Västsverige i år och upptäcktes genom brandflyget, som på grund av torkan flyger bestämda rutter för att observera förekomsten av bränder.

Larmet kom in redan strax efter klockan 10 på förmiddagen. Till en början bedömdes branden täcka en yta på omkring 100 gånger 150 meter, men vid 15-tiden hade branden i stället spridit sig ytterligare och tilltagit i styrka.

– Den bedöms täcka en yta på omkring 300 gånger 300 meter nu, det är väldigt svårt att avgöra exakt innan vi har kommit runt den, den är inte under kontroll än, säger säger Christer Dyrfeldt, larm och ledningsoperatör på Räddningstjänsten Storgöteborg.

Enligt Christer Dyrfeldt arbetar sju enheter på totalt omkring 20 personer med att släcka branden. De har även hjälp av en helikopter som vattenbombar.

Det ska inte finnas någon bebyggelse eller personer från allmänheten i närheten av skogsbranden, som förväntas ta ganska lång tid att släcka. Kombinationen av torr mark, hård vind, och svårtillgängligheten gör arbetet problematiskt.

– Vi kommer troligtvis att vara där hela natten, vi vet av erfarenhet att det kommer ta tid, säger Christer Dyrfeldt .

Naturreservatet Svartedalen ligger i tre kommuner norr om Göteborg. Skogsbranden har brutit ut i Stenungsunds kommun, i närheten av Stora Holmvattnet.

Läs mer om vad som händer i Västsverige.

Ämnen i artikeln

Göteborg
Västsverige
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt