Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-13 08:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/skogsbrand-harjar-i-ockelbo-helikopter-vattenbombar/

Sverige

Premiär för MSB:s nya plan vid brand utanför Uppsala

Ett av MSB:s nya brandplan.
Ett av MSB:s nya brandplan. Foto: Ismael Jorda

Ett stort skogsområde står just nu i lågor i Örbyhus i Tierp. Myndigheten för samhällskydd och beredskap har skickat sina nya brandflygplan för att bistå i släckningsarbetet. Släckningsarbetet innebär första gången MSB:s nya skopande flygplan används. 

DN-TT Text

– Vi hoppas så att det här ska vara en resurs som räddningstjänsterna att kunna använda. Det är väldigt viktigt att man släcker skogsbränder när de är små så att de inte växer till sig, säger MSB:s pressekreterare Marcus Årskog. 

Det som gör de nya planen särskilt användbara i bekämpningen av branden i Örbyhus är enligt Marcus Årskog att terrängen är särskilt besvärlig i området.

– Det finns helt enkelt inga vägar räddningstjänstens fordon kan ta.

Planen presenterades tidigare i juni och förses av Saab. Utöver de nya flygplanen är även räddningstjänsten på plats med elva enheter för att bekämpa branden. 

Parallellt med branden i Tierp äger en skogsbrand rum även i Ockelbo i Gävleborg. Räddningstjänsten har enligt P4 Gävleborg flera enheter på plasts och två av MSB:s helikoptrar vattenbombar området. 

– Vi har ett flertal enheter på plats och jobbar för att få kontroll situationen. Det är relativt snabb spridning på elden, säger Niklas Hammarlund vid Gästrike Räddningstjänst till SVT Gävleborg. 

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt