Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Skogsbranden dag för dag

Detta har hänt. Här kan du följa skogsbranden dag för dag.

Tidslinje

Dag 1. Torsdag 31 juli

Strax efter lunch får SOS Alarm ett samtal om en skogsbrand nordost om Seglingsberg. Ett område på 30 gånger 30 meter uppges brinna på ett kalhygge.

Enligt de första uppgifterna ska branden ha startat intill en skogsmaskin. Elden fick snabbt spridning i den torra markenoch kraftiga blåsten.

Räddningstjänst larmades från Virsbo, Surahammar samt Västerås. Under kvällen tar räddningstjänsten i Sala-Heby överledningsarbetet. Då är området som brinner 1.500 gånger 400 meter. Ett 30-tal brandmän och en helikopter bekämpade branden.

Dag 2. Fredag 1 augusti

Branden hotar bebyggelse i trakten av Öjesjön och räddningstjänsten uppmanar folk att förbereda sig på evakuering. På kvällen är området som brinner 1.500 gånger 500 meter.

Dag 3. Lördag 2 augusti

Det torra och varma vädret förvärrar läget. Evakuering förbereds.Ett 70-tal brandmän och flera helikoptrar bekämpar elden.

Dag 4. Söndag 3 augusti

Branden omfattar nu en kvadratmil och är bara någon kilometer från bebyggelsen i Björkbacken, Rörbo och Månsbo. Röken syns och känns ända till Åland.

Hundra personer från brandkåren och Hemvärnet jobbar med att släcka branden.

Dag 5. Måndag 4 augusti

Boende i Ängelsberg, Västervåla, Sörhörende, Stenbroviken, Hörnsjöfors och evakueras. Totalt får tusen personer lämna sina hem. Flera privatpersoner blir instängda i brandområdet men kansenare under dagen räddas med helikopter.

Hjälp från hela Sverige börjat strömma till och specialplan för att kunna vattenbomba rekvireras från Frankrike och Italien.

Dag 6. Tisdag 5 augusti

Branden kräver sitt första dödsoffer. En man hittas död vid en väg norr om Stabäck. Samtidigt brännskadas en 42-årig man svårt efter att ha fångats i lågorna.

Staten tar över räddningsinsatsen via länsstyrelsen i Västmanland och 200 personer jobbar nu med räddningsarbetet.

”Det är ett mycket allvarligt läge”, säger försvarsministern Karin Enström efter att ha besökt brandområdet tillsammans med landsbygdsminister Eskil Erlandsson.

Skogsbranden kallas nu en nationell angelägenhet och är den största som har inträffat i Sverige i modern tid, uppger Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

Dag 7. Onsdag 6 augusti

Vattenbombningen startar. På förmiddagen landar de italienska specialplanen på Hässlö. Men på grund av dålig sikt försenas arbetet, först på kvällen kan de fyra planen lyfta och under två timmar släpper de 700.000 liter vatten över skogsbranden.

Polisen inleder en förundersökning om hur skogsbranden startade. En anmälan om arbetsmiljöbrott upprättas med anledning av dödsfallet av den 30-åriga mannen.

Kung Carl XVI Gustaf besöker det brandhärjade området. ”Det är en tragedi”, säger kungen.

Dag 8. Torsdag 7 augusti

Brandens spridning hejdas. Räddningsledningen uppger att vattenbombningen har haft effekt - man har lyckats hålla branden inom begränsningarna. Men branden är fortfarande inte under kontroll.

Statsminister Fredrik Reinfeldt besöker räddningscentralen i Ramnäs och flyger med helikopter över brandområdet. Samtidigt meddelar regeringen att man tillsätter en utredning för att granska brandinsatsen efter kritik.

En polis skadas allvarligt när hon blir påkörd av en mopedist vid en avspärrning på länsväg 68 i höjd med Norrgärsbo.

Specialplanen genomför en 14 timmar lång insats med runt 300 bombningar som spred närmare 2 miljoner liter vatten över branden.

Dag 9. Fredag 8 augusti

Begränsningslinjerna runt branden har hållits under natten. Helikoptrar och de fyra specialplanen fortsätter att vattenbomba området. Enligt länsstyrelsen kan det dröja till långt in i höst innan branden är släckt. Det krävs stora nederbördsmängder.

Runt 300 personal och frivilliga arbetar med branden.

En första sammanställning över de materiella skadorna visar att tio byggnader är förstörda samt enorma mängder skog för miljardbelopp. Bara virkesförlusten beräknas uppgå till 600-700 miljoner kronor.

Avspärrningar i västra delen hävs. Runt 300 evakuerade får återvända hem.

Dag 10. Lördag 9 augusti

Släckningsarbetet förutspåddes försvåras av kraftigare vindar. Flera mindre bränder blossade upp. Men blåsten blev svagare än befarat, flambildningarna har kämpats ner och branden brinner inte med öppna lågor i samma omfattning som förut, enligt länsstyrelsen.

Specialplanen som lånats in från Italien och Frankrike skulle egentligen ha lämnats tillbaka på söndag. Nu blir de kvar i ytterligare en vecka och under söndagen ska de användas som en rörlig resurs där flambildning uppstår.

Brandbekämpning från luften anses inte lika effektiv längre, eftersom branden mestadels är under mark. Spadar och grepar används för att vattnet ska nå ner.

De fyra värst drabbade kommunerna har tidigare fått beskedet att de själva måste ta brandnotan, för att först i ett senare skede kunna söka ersättning från staten – en process som skulle kunna ta flera år. Försvarsminister Karin Enström sa dock under lördagen att kommunerna inte ska oroa sig och att utbetalningarna kommer att ske skyndsamt.

Dag 11. Söndag 10 augusti

Bekämpningen av skogsbranden i Västmanland går in i en ny fas. Nu fokuserar man på att släcka glödhärdarna inne på området. Cirka 250 man arbetar dygnet runt. Man satte även igång att tillverka mer brandslang för att ha på lager.

Antalet bekräftade nedbrunna byggnader är nu 25, varav ett tiotal boningshus.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.