Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Skogsbranden får vilda djuren att fly

Foto: Björn Wanhatalo

Skogsbranden har fått hundratals vilda djur att fly för att undkomma lågorna. Tillströmningen i närområdet ökar konkurrensen efter bete och kan leda till matbrist.

– Närområdena får ett högre betestryck men jag tror inte att blir någon svält. Men man kan nog märka lokalt att det blir skillnad i exempelvis älgstammen, säger Daniel Mallwitz, vilthandläggare på länsstyrelsen i Västmanland.

Brandens spridningsområde är ungefär 1x1,5 mil. På den ytan uppskattar Daniel Mallwitz att de lever runt 100-150 älgar och lika många kronhjortar. Dessutom finns ett stort antal andra däggdjur som rävar och smågnagare, även fåglar och olika sorters insekter.

Risken för att skogen ska ha blivit en dödsfälla för djurbeståndet bedömer länsstyrelsen som liten. Det normala beteendet för djur när de känner brandrök är att flytta på sig.

– De har ganska bra framförhållning när de känner av doften av eld. De ligger inte kvar och väntar på att brinna upp utan förflyttar sig. De som kan drabbas är kycklingar från bland annat orre och tjäder, säger Daniel Mallwitz.

Vilken påverkan skogsbranden får på djurlivet är för tidigt att kunna säga något om, menar Daniel Mallwitz. De närmaste åren kommer området vara som en öken, och först om 4-5 år kan återväxten av småplantor vara igång.

– Då kan man få se ganska mycket djur där igen eftersom småplantorna blir fint foder, säger han.

Fram till dess kommer trycket i skogsbrandens närområde vara utsatt för ett större tryck vad gäller bete, vilket kan påverka antalet djur. Älgstammen är en art som troligen drabbas.

Men en skogsbrand kan även ha positiva effekter.

– Det låter jättehemskt och för oss människor är den av ondo. Men det finns vissa växter och insekter som gynnas av att det brinner i naturen. Den gamla skogen blir som grund för en ny, säger Daniel Mallwitz.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.