Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-15 08:16

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/skogsbrander-harjar-i-olika-delar-av-sverige/

Sverige

Skogsbränder härjar i olika delar av Sverige

Larm efter larm om skogsbränder har inkommit till bland andra räddningstjänsten i Jämtland och Medelpad – och ännu är allt inte under kontroll.

– Vi var föreberedda på att det kunde bli stökiga dagar nu. Men det är långvariga insatser, man klarar inte hur mycket som helst, säger Mattias Andersson vid räddningstjänsten Medelpad.

TT Text

Skogsbränderna har avlöst varandra de senaste dygnen, men i Västernorrland var läget under fredagseftermiddagen lite lugnare efter flera större insatser vid bland annat Överturingen i Ånge och Stor-Älgsjöberget nordväst om Junsele.

– Vid Stor-Älgsjöberget är branden under kontroll och de helikoptrar vi har haft där är på väg tillbaka, säger Mattias Andersson, inre befäl vid räddningstjänsten i Medelpad.

Även i Ånge ser läget relativt bra ut, säger Andersson.

Men med tanke på de höga utomhustemperaturerna andades inte räddningstjänsten ut – och sent på fredagseftermiddagen larmades de till en ny skogsbrand, i Resele.

– Vi hade räknat med att det är stökiga dagar nu, de senaste dagarna och till helgen. Men det är klart, det är långvariga insatser och man klarar inte hur mycket som helst, säger Andersson.

I intilliggande länet Jämtland har utryckningarna varit många i högsommarvärmen. Under dagen har flera bränder bekämpats parallellt – varav en skogsbrand på en halv hektar vid Bonäset.

– Vi har fått slangar runt hela nu området nu och jobbar på att säkra den. Den är inte under kontroll, men det går åt rätt håll, säger Teresia Gustafsson, inre befäl vid räddningstjänsten Jämtland.

SMHI varnar för risk för skogsbrand i hela Sverige – så när som på norra Lapplandsfjällen och Västra Götalandsområdet söder om Vänern.

Räddningstjänsten har sedan i förmiddags bekämpat en skogsbrand om totalt åtta hektar mark i Mourejavaara utanför Gällivare, men den är nu under kontroll, rapporterar P4 Norrbotten.

I trakten av Örnsköldsvik bekämpade räddningstjänsten sju olika bränder under torsdagskvällen, skriver SVT Västernorrland , och i Örebro län härjade en skogsbrand utanför Fellingsbro under onsdagen.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt