Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Skogsstyrelsens chef får hård intern kritik

Arbetet med att inventera nyckelbiotoper ska göra uppehåll.
Arbetet med att inventera nyckelbiotoper ska göra uppehåll. Foto: Hasse Holmberg / TT

Skogsstyrelsens generaldirektör anklagas av sina tjänstemän för att ha genomfört ”en kupp”. Kritiken kom efter att han skrev på DN Debatt att inventeringen av värdefull skog sätts på paus. Miljöorganisationer hotar nu att avbryta samarbetet.

Missnöjet jäser bland tjänstemän på Skogsstyrelsen. De är upprörda dels över beskedet att myndigheten ska göra uppehåll i arbetet med att inventera nyckelbiotoper i skogarna i nordvästra Sverige, dels för att generaldirektören valde att skriva om beslutet på DN Debatt utan att informera internt.

Inventeringen ligger till grund för hur skogen förvaltas och nu finns en oro för att särskilt skyddsvärd skog, nyckelbiotoper, ska avverkas.

Naturskyddsföreningen har kallat beslutet ”ett av de största sveken mot naturvården vi sett” och även Världsnaturfonden, WWF, är starkt kritisk. Båda har hotat att bryta samarbetet med myndigheten.

I ett brev till ledningen kräver fackförbundet ST inom Skogsstyrelsen att pausen i inventeringsarbetet bör avslutas och kritiserar hårt bristen på samverkan och förankring bland medarbetarna. Generaldirektörens agerande strider mot myndighetens egen kommunikationspolicy och kan bryta mot arbetsmiljölagen, enligt brevet.

– Det finns en oro för att det skadar vår trovärdighet. Som myndighet är vi ansvariga för att det finns en balans mellan målen miljö och produktion i skogsbruket. Att vi har medborgarnas förtroende är grundläggande för verksamheten, säger Royne Andersson, ordförande för ST inom Skogsstyrelsen.

När DN ringer runt till ett flertal tjänstemän är de upprörda och säger att beslutet kom som en total överraskning. ”En kupp”, ”han förstör det förtroende som det har tagit 20–30 år att bygga upp”, ”folk sitter och gråter på sina rum”, är några kommentarer. Ingen vill framträda med namn.

Myndighetens intranät är fyllt av kommentarer, de flesta kritiska.

– Jag är den förste att medge att reaktionen internt blev starkare än jag hade förväntat mig. Mot bakgrund av det hade jag gärna sett att informationen hade blivit ordnad på annat sätt, säger generaldirektör Herman Sundqvist.

Hans argument för att pausa inventeringen är att metoden inte är anpassad för den sammanhängande äldre skog som finns i nordvästra Sverige. Att det är svårt att sätta gränsen för biotopen.

– Statens värdegrund är lika behandling och rättvisa. När gränserna för nyckelbiotoper är diffusa och vi står där i skogen och avgör något som i praktiken innebär att den antingen avverkas eller blir kvar med stora ekonomiska konsekvenser för enskilda och företag – då måste vi göra det på ett sätt som är rätt, säger Herman Sundqvist.

Han vill ha nya arbetssätt och grundar beslutet på en färsk rapport där metoden gicks igenom. Men hans slutsatser får kritik.

– Vi är flera som inte alls drar samma slutsatser. Det som behövs är ökade resurser till kartläggning av skogar som har stor betydelse för den biologiska mångfalden i skogen, säger Alice Högström, inventeringsledare och samordnare i Förvaltningsgruppen.

Gruppen jobbar med frågor kring nyckelbiotopsinventering, till exempel metodfrågor.

– De flesta blev tagna på sängen när artikeln kom på DN Debatt, berättar Alice Högström.

Gruppen har också skrivit till ledningen och kritiserar såväl själva beslutet som beslutsprocessen.

Samrådsgruppen för nyckelbiotoper, där annat Naturvårdsverket ingår, har fortfarande inte fått information om vad som nu ska hända.

– Det finns en del frågor kring vad som ska göras under pausen och hur lång den ska vara. Men framför allt är frågan vad gör vi nu, hur går vi vidare? Det får ju inte bli så att de skogar där inventeringen har pausats avverkas utan att man vet vilka naturvärden som finns där, säger Claes Svedlindh, chef för naturavdelningen på Naturvårdsverket.

Fakta.

Nyckelbiotoper är skogsområden med mycket höga naturvärden. De har från en samlad bedömning av biotopens struktur, artinnehåll, historik och fysiska miljö i dag mycket stor betydelse för skogens flora och fauna. I nyckelbiotoper finns eller kan förväntas finnas rödlistade arter. Resultatet av inventeringar används till rådgivning och planering för hur skogarna förvaltas.

Källa: Skogsstyrelsen

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.