Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-20 09:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/skol-vd-uppges-vara-omhandertagen-av-sapo/

Sverige

Skol-vd uppges vara omhändertagen av Säpo

Vetenskapsskolan i Göteborg. Foto: Tomas Ohlsson

Ännu en muslimsk ledare uppges ha blivit omhändertagen av Säkerhetspolisen. Det är den muslimska friskolan Vetenskapsskolans vd Abdel-Nasser El Nadi, som enligt en DN-granskning har koppling till islamism.

– Vi vet att han är hos polisen, säger skolans rektor Sven-Erik Berg.

Rätta artikel

Det är Expressen som uppger att Abdel-Nasser El Nadi är ytterligare en i raden av muslimska ledare som omhändertagits av polisen.

Tidigare har fyra personer kopplade till den radikal islamsk miljö tagits i förvar av Migrationsverket på uppdrag av Säpo: Gävleimamen Abo Raad och hans son, samt ytterligare två imamer.

Sven-Erik Berg, rektor och skolchef på Vetenskapsskolan i nordöstra Göteborg bekräftar för DN att Abdel-Nasser El Nadi sitter hos polisen.

– Det skedde en kontakt i onsdags. Vi vet att han är hos polisen, säger Berg.

Vid en granskning av Vetenskapsskolan i fjol kunde DN visa på huvudmannens kopplingar till islamism. El Nadi tillbakavisade då uppgifterna om extremism och att han skulle ha sådana sympatier.

– Jag har fem barn som är födda i Sverige, en stor familj, och jag vill skydda det här samhället som har skyddat mina barn, sade han bland annat.

Sven-Erik Berg säger att skolan inte pratat med El Nadi efter omhändertagandet, men att man står i kontakt med dennes familj. Han vill inte gå in på vad man sagt.

Verksamheten på skolan, som har 400 elever i två enheter, fortsätter som vanligt.

– Vi har kontakt med Skolinspektionen för att se till att vi handhaver detta på ett bra sätt, säger han och tillägger att det inte känns positivt när skolan omnämns i dessa sammanhang.

Hos Säpo är man förtegen om fallet. Pressekreteraren Sofia Hellqvist säger att man inte kan kommentera påståendet om omhändertagandet med hänsyn till säkerhet och integritet. Hon vill heller inte kommentera fallen som rör imamerna.

– Det jag kan säga generellt är att Säkerhetspolisen har ett verktyg enligt lagen om särskild utlänningskontroll kan ta personer i förvar. Då handlar det inte om man är gripen eller misstänkt för brott utan att vi bedömer att personen utgör ett hot mot Sveriges säkerhet och ska tas i förvar i väntat på beslut från Migrationsverket om utvisning, säger Hellqvist.

Hon förklarar att lagen är till för att skydda Sverige och att Säpo kan lämna in en ansökan till Migrationsverket om att personer som utgör ett hot mot rikets säkerhet ska utvisas.

– Det är Migrationsverket som beslutar om detta ska ske eller inte och är det så att beslutet överklagas är det regeringen som är sista instans, säger Hellqvist.

Abdel-Nasser El-Nadi är ursprungligen från Egypten och har bott i Sverige sedan början av 90-talet. Enligt Expressen har han, precis som de andra personerna som Säpo agerat mot, nekats svenskt medborgarskap flera gånger.  

Ingripandena mot de muslimska ledarna har skapat protester. Tidigare den här månaden demonstrerade personer i Gävle mot omhändertagandet av Abu Raad. En ny demonstration för de frihetsberövade planeras i Stockholm på lördag. 

Läs mer: Vetenskapsskolan anklagas för islamism