Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-06 09:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/skolan-har-gett-mig-en-ljus-framtid/

SVERIGE

”Skolan har gett mig en ljus framtid”

Ali Khazen har nyligen fyllt 20 år och läser sista året på naturprogrammet på S:t Eriks gymnasium i Stockholm. Han kom till Sverige som 15-åring och har bara behövt ett extra år för att komma ikapp sina inrikes födda klasskamrater, något de flesta i hans situation inte lyckas med.
Foto: Lisa Mattisson

Ali Khazen kom till Sverige som 15-åring och är nu, mindre än fem år senare, på väg att ta studenten i sommar.

Men hans resa är ovanlig. Sverige är det land där skillnaderna i resultat mellan inrikes och utrikes födda elever är som störst, och bara tre av tio som anlänt med Ali Khazens förutsättningar har en gymnasieexamen vid 24 års ålder.

DIGITAL PRENUMERATION

Missa inte!

Läs DN gratis fram till mars 2023.

Alla artiklar gratis fram till 28 februari 2023, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Efter kampanjperioden gäller ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.