Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

”Skolan har misskötts i decennier”

Skolan har misskötts i flera decennier och regeringen gör inte tillräckligt för att vända på situationen. Det tycker Bo Jansson ordförande för Lärarnas riksförbund.

Resultatet av årets Pisaundersökning var nedslående. Att svenska 15-åringars resultat rasar i jämförelse med andra länder är ett reslutat av en skola som misskötts länge menar Lärarnas riksförbund.

– Tyvärr är jag inte förvånad över resultatet.Skolan har misskötts i flera decennier och regeringen gör inte tillräcklig för att vända på situationen. Lärarnas kompetensutveckling och utbildning varit eftersatt länge, säger Bo Jansson till DN.

Han menar att resultatet bland annat beror på att det är stora skillnader på resurser och resultat i de olika kommunerna och tror att skolans kommunalisering har påverkat skolan negativt.

– Vi vill skapa en modern nationell ledning av skolan. Staten måste ta mer ansvar, säger Bo Jansson.

Även Skolverket ser allvarligt på årets reslutat av Pisaundersökningen. Generaldirektör Anna Ekström tror att mer resurser till lärarna och bättre förutsättningar för att höja kvalitén i skolan är två saker som måste till för att höja kunskapsnivån.

– Lärarna måste få resurser, förutsättningar och ansvar att höja kvaliteten i undervisningen. Både nationellt och lokalt behöver mer göras för att förbättra likvärdigheten. Nu behöver skolorna långsiktiga förutsättningar för att förbättra kunskapsresultaten, säger Anna Ekström i ett pressmeddelande.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.