Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

”Skolans resurser styrs fel”

Resurserna i den svenska skolan styrs i alldeles för liten utsträckning till de elever som behöver dem. Det anser Eva-Lis Sirén, Lärarförbundets ordförande, är skälet till den sjunkande kunskapsnivån.

En granskning som DN gjort pekar på att ökad segregation och elevernas familjebakgrund är avgörande faktorer bakom den sjunkande kunskapsnivån. Större resurser tycks inte rå på detta samband. Problemet enligt Eva-Lis Sirén är hur resurserna fördelas.

– Vi har en omedveten resursstyrning i den svenska skolan, det är gamla budgetmodeller och schabloner som används. Konsekvensen blir att de elever som har det tuffast inte får den hjälper de behöver, säger Lärarförbundets ordförande.

Läs mer: Familjebakgrund avgör skolresultat, visar DN:s granskning

De som känner elevernas behov, lärare och rektorer, måste få mer inflytande, anser Sirén.

– Det är för långt mellan de som har kunskap om eleverna och de som beslutar om pengarna.

Eva-Lis Sirén hänvisar till en undersökning som Lärarförbundet gjort. Den visade att i de 100 mest segregerade skolorna styrdes bara 6 procent av resurserna mot de elever som hade störst behov. Sirén anser liksom Metta Fjelkner, ordförande i Lärarnas riksförbund, att det allra viktigaste är att elevstödet sätts in från första början.

– Det är betydligt billigare och effektivare att jobba förebyggande än att lappa och laga i efterhand, säger Sirén.

Läs mer: Lärarfack vill öronmärka pengar till svaga elever

Hon tror inte att det avgörande är om skolan är kommunal eller statlig.

– Problemet med för litet samband mellan styrningen och behoven fanns även under det statliga huvudmannaskapet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.