Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-09-24 20:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/skolbarn-driver-inte-epidemin-skolor-fortsatt-oppna/

SVERIGE

Skolbarn driver inte epidemin – skolor fortsatt öppna

Johan Carlson, Anders
Foto: Claudio Bresciani/TT

Skolbarn driver inte coronapandemin. Därför ska skolorna vara fortsatt öppna.

Det var budskapet från både Folkhälsomyndigheten och Skolverket på fredagen.

I Europa har flera länder beslutat att stänga skolor. Sverige och Storbritannien är två som går emot den linjen – trots att viruset fortsätter att sprida sig kraftigt i kontinenten.

Folkhälsomyndighetens uppmanar fortfarande i nuläget att inte stänga skolor.

– Detta är en ineffektiv åtgärd och innebär för stora påfrestningar för samhällsviktiga områden när föräldrar som till exempel arbetar inom vården måste stanna hemma med sina barn, säger Johan Carlson, generaldirektör för Folkhälsomyndigheten och fortsätter:

– Sjukvården kan inte mista en stor grupp föräldrar för att de ska vara hemma med friska barn.

Men det finns en annan del till att Folkhälsomyndigheten och även Skolverket vill hålla skolorna öppna.

– Skolan är för många barn, särskilt utsatt sådana, särskilt viktigt. För dem är skolan en trygg och fast punkt i vardagen, säger Johan Carlson och fortsätter:

– Vår signal till kommunerna nu är att man innan man kommer till ett läge att stänga skolor måste ha en plan: var ska eleverna vara?

Johan Carlson säger också att mindre evenemang inte behöver ställas in på grund av risk för viruset.

– Det finns ingen anledning att ställa in mindre evenemang, som idrottsträningar med 10-20 personer. Tvärtom är det viktigt att aktiviteter för hälsan pågår, att helt förlama samhället på aktiviteter tjänar inte det här syftet och motverkar de allmänna hälsomålen.

Skolverkets generaldirektör Peter Fredriksson säger att myndigheten delar Folkhälsomyndighetens bedömning att inte stänga skolorna nationellt.

– Däremot har regeringen nu fattat beslut om en ny förordning som ger skolor utökade möjligheter att förändra sin verksamhet. Men det bör dock ske efter samråd med smittskyddsläkare eller på grund av att så många är sjuka att verksamheten inte kan bedrivas, säger Peter Fredriksson.

Ett annat skäl är om Folkhälsomyndigheten rekommenderar stängning.

Vad kan det bli för konsekvenser om en skola stänger utan samråd med smittskyddsläkare?

– Det kan då bli ett fall för Skolinspektionen, säger Peter Fredriksson.

På frågan varför inte gymnasieskolor och universitet kan stängas säger både Folkhälsomyndigheten och Skolverket att det är bättre att ungdomar är i skolan än ute i samhället för smittspridningens skull.

Läs mer: Tung räddningsplan för krisdrabbade företag

Läs mer: Det här gäller om du blir sjuk

Ämnen i artikeln

Skolverket
Skolan
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt