Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-30 02:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/skolforvaltningen-backar-och-ber-om-ursakt-70-elever-far-nya-skolplaceringar/

Sverige

Skolförvaltningen backar och ber om ursäkt – 70 elever får nya skolplaceringar

Många föräldrar har protesterat mot skolplaceringarna i Göteborg – nu får ett antal elever nya placeringar.
Många föräldrar har protesterat mot skolplaceringarna i Göteborg – nu får ett antal elever nya placeringar. Foto: Michael Probst /TT/NTB Scanpix

Efter de stora protesterna backar grundskoleförvaltningen i Göteborg och skickar ut nya placeringar för elever i årskurs 4 samtidigt som man ber barnen om ursäkt. 

– Det är självklart inte acceptabelt att det har fått sådana konsekvenser för elever och vårdnadshavare, säger tillförordnade myndighetschefen Nils Kaiser.

Efter att ha gått igenom alla placeringar för barn som skall börja årskurs 4 till hösten och inte fått den skolplacering de önskat började grundskoleförvaltningen i tisdags att skicka ut besked om nya placeringar till 70 elever.

De kraftiga protesterna från elever och föräldrar har gett resultat. Protesterna har i första hand handlat om att barn placerats på skolor som ligger nära hemmet fågelvägen – men långt borta i restid.

– De nya besluten skickas som erbjudande hem till vårdnadshavarna. De kan då välja om de vill ha den nya skolplatsen eller om de hellre vill behålla den de tidigare har fått beslut om, säger Nils Kaiser i ett pressmeddelande och ber samtidigt om ursäkt för de problem som de tidigare placeringarna skapat.

– Vi har inte genomfört arbetet med skolplaceringarna på ett tillräckligt bra sätt. Det är självklart inte acceptabelt att det har fått sådana konsekvenser för elever och vårdnadshavare och det ber vi om ursäkt för. Givetvis borde vi ha säkerställt att alla elever fick en skola nära hemmet. Just nu jobbar vi för fullt med att rätta till detta, säger Nils Kaiser. 

De nya skolplaceringarna påverkar inte övriga elevers skolplaceringar. Inga elever kommer att bli av med en skolplats de har fått och som de vill behålla.

Även elever i andra årskurser som anser sig ha fått för långt till skolan ska få möjlighet till en ny placering. Under nästa vecka börjar grundskoleförvaltningen skicka ut beslut om nya skolplaceringar. Framför allt rör det förskoleklasser och årskurs 7. Enligt myndigheten är det just nu oklart hur många elever det handlar om. 

Läs också: S om elevplaceringarna: ”Ett haveri”