Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Skolgårdar ska skyddas från farlig UV-strålning

Foto: Janerik Henriksson/TT

Information och varningar räcker inte, svenskar solar för mycket ändå. Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM, vill därför att landets skolgårdar blir UV-säkra.

Hudcancer är den cancerform som ökar snabbast i Sverige. För att hejda den utvecklingen har SSM, på uppdrag av regeringen, tagit fram förslag på åtgärder för de närmaste tre åren.

– Vi har insett att mer information inte är tillräckligt. Nu vill vi arbeta med flera spår där ett är att det ska vara lätt att göra rätt. Därför vill vi att alla skolgårdar för förskolebarn och elever upp till tolv år ska bli UV-säkra, säger Hélène Asp, enhetschef på avdelningen för strålskydd på SSM, som i morgon, måndag, publicerar sina nya planer.

Träd med stora kronor, fasta solskydd och andra bygglösningar som hejdar UV-strålningen men släpper in ljus är några exempel på hur skolgårdar ska kunna åtgärdas framöver.

– Vi vill ju att barn ska vara ute så mycket som möjligt och när de är där ska varken de eller vuxna behöva tänka på hur barnen ska skyddas från UV-strålningen sommartid, eftersom miljön redan är anpassad.

De närmaste åren ska verktyg tas fram för att de som planerar skolgårdar ska få handfasta tips. En skolgårdsbarometer ska bli en hjälp för skolledare att se att deras skolor klarar kraven. Dessutom ska det, enligt förslaget, införas ett nationell tillsynsprogram som ska användas av kommunernas inspektörer vid granskning av skolgårdarna.

– Skolor och förskolor som får underkänt ska få förelägganden om att miljön måste åtgärdas, säger Hélène Asp.

Längre fram kan det även bli aktuellt att ha UV-skyddade miljöer på badplatser.

Svenskarna inställning till solbränna sitter djupt rotad, konstaterar SSM. Trots medvetenhet om kopplingen mellan mycket solande och ökad risk för hudcancer solar många ändå, och det är inte ovanligt att man bränner sig.

– För svenskar handlar det mycket om att ta vara på solen och bli brun. En semester eller en resa är inte lyckad om man inte har blivit brun. Att hålla sig mer i skuggan eller att skydda huden med kläder är inte så prioriterat, säger Hélène Asp.

Det ökande antalet solresor, framför allt vintertid, oroar SSM. Vinterblek hud som exponeras mycket för stark sol är extra utsatt. Solarier är inte heller någonting som SSM rekommenderar.

– Frågan är om vi ska börja fokusera på information om att huden blir snabbare rynkig av solande, det budskapet är kanske mer effektivt.

SSM har funderingar om ett eventuellt samarbete med mode- och skönhetsindustrin för att komma åt det bruna skönhetsidealet. Inte minst för att nå gruppen tonåringar och unga vuxna. Studier som SSM har gjort i sociala medier visar att unga kan känna krav på att de måste bli bruna.

– Vid nationella jämförelser av attityder och beteenden kopplade till solvanor sticker svenskarna ut. Det här är ett problem och konsekvenserna av dagens solstress ser vi först om ett par decennier, säger Hélène Asp.

Fakta:

16 procent av alla cancerfall är hudcancer. Det är den näst vanligaste cancerformen hos både kvinnor och män.

Hudcancer är den cancerform som ökar snabbast. Den viktigaste orsaken till ökningen är troligen hur svenskar exponerar sig för UV-strålningen.

Det finns ett förslag om 18-årsgräns på solarier.

SSM har uppmanat landets kommuner att inte erbjuda solarium till allmänheten.

Källa: Strålsäkerhetsmyndigheten, SSM

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.