Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-25 11:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/skolinspektionen-det-handlar-om-grundlaggande-rattsprinciper/

Sverige

Skolinspektionen: Det handlar om grundläggande rättsprinciper

Skolinspektionens chef Helén Ängmo.
Skolinspektionens chef Helén Ängmo. Foto: Frida Rönnholm

I fredags återkallade Förvaltningsrätten tillståndet för Elma school i Rågsved efter mer än tjugo år av tillsyn.

Många har kritiserat Skolinspektionen för att den inte stängt skolan långt tidigare. 

Skolinspektionens chef Helén Ängmo säger till DN att det handlar om ”grundläggande rättsprinciper”.

Ända sedan Khalid El Mouselhi startade skolverksamhet för tjugo år sedan har Skolinspektionen konstaterat allvarliga brister i de skolor som han har drivit. 

Frågan som många ställt sig efter DN:s granskning av hans Elma school, som nu heter English school Scandinavia, är: Hur han har kunnat driva skola under så lång tid när missförhållandena har varit så återkommande?

Helén Ängmo, som är generaldirektör vid Skolinspektionen, säger till DN att det beror på att lagstiftningen ser ut som den gör.

 – I fallet med den här skolan så har vi konstaterat att den hela tiden har rättat till bristerna som vi har påtalat. Det är en grundläggande rättsprincip, att den som får ett föreläggande ska kunna rätta sig, säger Helén Ängmo.

Men brister har upptäckts gång på gång under tjugo års tid. Därför undrar man om bristerna har åtgärdats, eller om ägaren bara säger att han åtgärdat dem?

– Jag kan inte säga något annat än att vi i vår tillsyn har bedömt att han har åtgärdat dem, säger Helén Ängmo.

Utbildningsminister Anna Ekström har i en kommentar till DN:s granskning sagt att det har varit för slappa regler för vem som ska få starta och bedriva skola i Sverige och hon har fått medhåll av flera.

Moderata ungdomsförbundets ordförande Benjamin Dousa är kritisk till att så få, bara ett trettiotal av nästan 25.000 skolenheter som har kritiserats de senaste tio åren, har stängts ned eller tvångsförvaltats.

– Att det skulle vara ett tecken på att vi inte agerar när skolor har allvarliga brister är missvisande. Många rättar till de brister som vi ser. Därför kan man säga att en inspektion har haft effekt. Även om jag i fallet Elma school kan konstatera att det inte har lett till en varaktig kvalitet, säger Helén Ängmo.

DN har varit i kontakt med ett flertal lärare som jobbat på Elma school och som säger att de i omgångar kontaktat Skolinspektionen för att informera om allvarliga missförhållanden. Helén Ängmo säger att lärares vittnesmål har funnits med i tillsynen av skolan. Men hon kan inte säga om de har gått att styrka.

Elma school i Rågsved.
Elma school i Rågsved. Foto: Hampus Andersson

Förra året trädde den nya ägar- och ledningsprövningslagstiftningen i kraft. Den ledde till att Skolinspektionen i juni 2019 för första gången återkallade tillståndet för Elma school.

Men ägaren överklagade beslutet till Förvaltningsrätten. Samtidigt begärde han inhibering av Skolinspektionens beslut med hjälp av en annan lag, förvaltningsprocesslagen.

Det gör att han kunnat fortsätta att driva skolan och även ta emot skolpeng från kommunen och statsbidrag från Skolverket.

Om han inom tre veckor överklagar även Förvaltningsrättens beslut att stänga skolan och får prövningstillstånd i Kammarrätten betyder det att han återigen kan beviljas inhibering - och fortsätta driva skolan i väntan på Kammarrättens beslut.

Inhiberingen beviljades med motiveringen att en stängning kan ”medföra betydande olägenhet” för den enskilda näringsidkaren. Därför bör reglerna ”ges en generös tillämpning”, skriver domstolen.

Enligt Helén Ängmo handlar det om en grundläggande rättsprincip som finns för att skydda ägaren.

– Domstolen kan bedöma att ett återkallande kan leda till att ägaren lider sådana men att det kanske inte går att räta upp verksamheten igen.

Har vi en lagstiftning som skyddar skolhuvudmannen på bekostnad av barnens rätt till en kvalificerad skolgång?

– Ja i det här fallet kan man säga att domstolen skrev fram ägarperspektivet, och inte lika tydligt såg till elevperspektivet. 

Den här möjligheten till inhibering menar till exempel Liberalerna behöver täppas till. Även utbildningsminister Anna Ekström har ställt sig kritisk till att skolföretag ska kunna verka under samma regler som vilka kommersiella företag som helst. 

– När det gäller beslutet om inhibering så handlar det om att näringsidkaren inte ska lida för stora men. Men det är helt klart problematiskt om elevperspektivet inte har kommit fram i det här fallet, säger Helén Ängmo.

 

Läs också:

Förvaltningsrätten: Kritiserad friskola ska stängas 

Ivo kritiserar Elma school för omfattande brister i elevhälsa

Nyamko Sabuni kräver hårdare tag mot skolor som inte sköter sig 

Benjamin Dousa: ”Staten måste hålla hårdare i skattebetalarnas pengar” 

Kritiserad friskola får miljonbelopp i statsbidrag

Lärare får inte ut sina löner – nu begärs den kritiserade skolan i konkurs 

Skolinspektionen försökte stänga Elma school – som fortsätter rekrytera elever