Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Skolinspektionen granskar utpekade skolor

Skolinspektionen kommer att granska de friskolor som i Uppdrag Granskning utpekas för att sortera elever, enligt Ann-Marie Begler, myndighetens generaldirektör.

Dyker det upp något sådant här kan vi alltid göra en tillsyn. Vi kommer att kontakta dem för att få en bild av hur de arbetar, säger hon till TT.

Var femte år inspekteras skolorna, och då ställs frågor om hur elever tas in. Men då måste Skolinspektionen gå på skolans ord.

– Det här är ett område som är svårt att komma åt i en vanlig tillsyn, säger Begler.

Det kommer sällan in anmälningar, men det behöver inte betyda att problemet inte finns, enligt Begler.

– Det beror nog snarare på att om man som förälder får nej, går man bara vidare till nästa skola, säger hon, och uppmanar dem som känner sig bortsorterade på fel grunder att anmäla.

Den friskola där rektorn uttalade sig om att rapmusik kunde dra till sig fel elever anmäls till diskrimineringsombudsmannen (DO) av Miljöpartiets utbildningspolitiske talesperson Jabar Amin.

– Vi vill att DO ska utreda om skolan lever upp till lagens krav, och att de utreder om skolan har diskriminerat elever, säger han till TT.

Rektorn avgick efter SVT:s intervju.

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.