Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Skolinspektionen stänger Lundsberg

Skolinspektionen stänger internatskolan Lundsberg. Misshandeln med strykjärn i helgen var för dem droppen som visade att skolan inte lyckats förändra sin kultur eller värdegrund. Beslutet gäller i sex månader och kan ses som ett första steg mot en permanent nedläggning.

– När man fattar ett sådant här beslut om att omedelbart stänga en skola ligger det i förutsättningarna att det är låg sannolikhet för skolan att klara av att göra den stora förändring som krävs, säger Ann-Marie Begler, generaldirektör för Skolinspektionen.

På onsdagseftermiddagen uttalade sig också utbildningsminister Jan Björklund (FP) om beslutet att stänga Lundsberg. Vid en pressträff sa Björklund att regeringen kommer att lämna besked "så snart som möjligt" om hur det blir med fortsatta statsbidrag till skolan.

Det var under en inspark till skolan i lördags som två pojkar, 14 och 15 år, brändes med strykjärn. I måndags fick Skolinspektionen in en anmälan om händelsen och efter att ha besökt skolan under tisdagen fattades idag beslutet att stänga skolan med omedelbar verkan.

Nio elever är misstänka för inblandning i den grova misshandeln som enligt Skolinspektionens utredning inträffade inne på ett av elevhemmen då några äldre elever tvingade de yngre att dra ned sina rullgardiner och släcka sina lampor. En av dem fick sedan en ögonbindel och anklagades av 18-åringarna för att ha talat illa om ett av elevhemmen. Som straff skulle han nu brännmärkas med bokstaven B på ryggen.

När eleven bränts på ryggen genomfördes samma ritual mot ännu en elev men eftersom strykjärnets sladd inte räckte kopplades det ur och hann svalna lite innan också denna elev brändes på ryggen, skriver Skolinspektionen.

– Vi ser inte det här som enskilda händelser utan ett uttryck för den kultur och värdegrund man har på Lundsberg. Trots det stora arbete som gjorts har de inte förmått förändra attityderna hos elever eller vuxna personer på skolan, säger Ann-Marie Begler.

Kritiken mot riksinternatet i Värmland har varit återkommande och Skolinspektionen avslutade så sent som i april en tillsyn av Lundsberg, eftersom de då ansåg att skolan hade vidtagit tillräckliga åtgärder. Med den information som fanns då anser generaldirektören att de inte hade möjlighet att göra på något annat sätt.

– Men det är klart att jag har funderat på om det var rätt.

Skolan hade då redovisat flera åtgärder, men med facit i hand konstaterar hon att åtgärderna inte har haft den effekt som det var tänkt.

– Det är klart att man blir upprörd när det så snart kommer upp allvarliga händelser igen. Det visar ju på något sätt att det är en sak att ordna utbildningar, kurser och seminarier. Nästa steg är att synsättet och förhållningssättet ska förändras och egentligen är det ju inte papperna vi är intresserade av utan vad de får för effekt.

Ett liknande beslut om omedelbar stängning har bara fattats en gång tidigare och gällde då Fredens skola i Göteborg. Anledningen till den omedelbara stängningen av Lundsberg är att Skolinspektionen anser att det finns risker för elever att utsättas för ytterligare kränkningar.

– De intervjuer vi har gjort visar att man från vuxenvärlden accepterar nollning eller inslag av nollning. Händelserna i helgen var skedde i samband med ett insparksdisco, som är en riskmiljö på alla skolor. I den situationen måste skolan vara oändligt uppmärksam, säger Ann-Marie Begler.

Läs hela Skolinspektionens beslut här.

I samband med dagens beslut skickar Skolinspektionen också en begäran till regeringen om att statsbidragen till Lundsberg ska upphöra. Cirka 200 elever går i dag på skolan och nu blir det upp till deras hemkommuner att ordna med alternativ skolgång.

– De är skyldiga att ta emot dem. Det är inte reglerat exakt hur det ska gå till, men när vi har återkallat beslut tidigare har kommunerna agerat inom ett par dagar, säger Marie Axelsson, rättschef på Skolinspektionen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.