Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-26 15:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/skolinspektionen-tryggt-pa-skola-dar-pojke-knivhoggs-till-dods/

Sverige

Skolinspektionen: Tryggt på skola där pojke knivhöggs till döds

En 12-årig pojke knivhöggs tidigare i år till döds vid Utmarksskolan i Göteborg.
En 12-årig pojke knivhöggs tidigare i år till döds vid Utmarksskolan i Göteborg. Foto: Marina Ferhatovic

12-årige Amir knivhöggs på Utmarksskolan i Göteborg och avled av sina skador. Samma dag anmäldes ett rån vid skolan. 

Trots det menar Skolinspektionen att skolan lever upp till lagens krav på trygghet och studiero. 

– En skola kan ha bra rutiner och den här typen av tragiska händelser kan tyvärr hända ändå, säger Jonas Nygren på Skolinspektionen som ansvarade för tillsynen. 

Det var i slutet av mars i år som 12-årige Amir knivhöggs vid sin skola i Kortedala i Göteborg och två dagar senare avled på sjukhus. En elev på mellanstadiet greps i samband med händelsen och utreds nu för mord. 

I utredningen ingår även ett personrån som skedde samma dag vid lunchtid, som GP var först med att rapportera. 

Åklagaren Mats Ihlbom bekräftar för DN att det finns en koppling mellan de båda händelserna. Två personer i tonåren togs in på förhör och den äldre av dem – en 16-åring – var anhållen i några dagar men har sedan dess släppts. 

– De båda har ingen direkt koppling till skolan men rånoffret i det ärendet är misstänkt gärningsman i mordutredningen, säger åklagaren.  

Läs också: Kusinen: ”Minns hur kärleksfull han var”  

I spåren av händelserna inledde Skolinspektionen en riktad tillsyn för att utvärdera skolmiljön på Utmarksskolan. 

– För oss var det viktigt att försäkra sig om att det är tryggt för eleverna här och nu och inför nästa skoltermin. Vi ville också se att personalen har fått rätt förutsättningar för att hantera den uppkomna krisen, både för egen del och för att i förlängningen kunna hjälpa eleverna på bästa sätt, säger Jonas Nygren, utredare vid Skolinspektionen.

I samband med besöket förra månaden intervjuades ett urval av lärare, varav flera hade bevittnat händelsen, personal ur elevhälsan och rektorer. Samtliga uppgav att de hade fått bra stöd från stadsdelsförvaltningen, kollegorna och ledningen för att hantera krisen. 

Lärarna berättade bland annat att eleverna snarare var chockade och ledsna än rädda efter händelsen men att de ofta vände sig till skolpersonalen för stöd.

”De flesta elever vet om att detta var en unik händelse som troligen aldrig händer igen”, säger en av lärarna enligt protokollet.

Att Skolinspektionen inte pratade med eleverna själva beror på den pågående coronapandemin. 

– Vi kan inte gå ut och exponera oss själva eller eleverna för smittan. Sedan fanns det också med att detta är barn som har varit med om något svårt. Vi ville inte belasta dem och väcka dessa minnesbilder till liv igen, säger Jonas Nygren.

Skolinspektionen skriver i beslutet att det i nuläget inte finns något som tyder på att skolan brister mot skollagens krav på trygghet och studiero. 

– Det var angeläget för oss att i akutskedet försäkra oss om att eleverna har det bra. Sedan vet vi att det pågår en intern utredning som skolförvaltningen gör. Beroende på vad de kommer fram till kan det finnas skäl för oss att komma tillbaka till skolan. 

Även i den regelbundna tillsynen som genomfördes förra året ansågs skolan inte ha några brister.

– Skolan fick då ett beslut helt utan anmärkningar. Det är ganska ovanligt. Det rör sig om ett fåtal per år och vi gör ändå tusen tillsyn årligen, säger Jonas Nygren. 

Hur förklarar man att det är tryggt på en skola där det skett ett misstänkt mord?

– En skola kan ha goda rutiner som förebygger och undviker en massa saker till vardags och den här typen av tragiska händelser kan tyvärr hända ändå. Det behöver inte vara någons fel eller ett systemfel. Vi går framför allt ut och tittar på om skolan är en miljö som präglas av trygghet och studiero. 

Mordutredningen väntas, enligt åklagaren Mats Ihlbom, bli klar inom en snar framtid.

– Vi har en bra bild av vad som har hänt. Vi väntar på några tekniska analyser och sedan ska vi kunna paketera ihop det. Men vi börjar närma oss slutet.